• Посада: професор.
  • Біографічні дані: Лежнюк Петро Дем`янович завідувач кафедри електричних станцій і систем Вінницького національного технічного університету.

    Закінчив Львівський політехнічний інститут у 1970 р. за спеціальністю “Електропостачання промислових підприємств і міст” та аспірантуру при Московському енергетичному інституті по кафедрі електричних систем у 1979 р.

    З 1970 року асистент кафедри енергетики, старший викладач кафедри електричних станцій Вінницького філіалу Київського політехнічного інституту. Після закінчення аспірантури - старший викладач, а з 1982 року доцент кафедри електричних станцій Вінницького політехнічного інституту. З 1996 року завідувач кафедрою електричних станцій та систем Вінницького національного технічного університету.

    В 1996 році захистив дисертацію на здобуття наукового ступеня доктора технічних наук "Методи і засоби критеріального моделювання в задачах автоматизації оптимального керування електричних систем". Ним створено науковий напрямок по застосуванню теорії подібності та моделювання для оптимального керування режимами електроенергетичних систем. В рамках цього напрямку під його керівництвом підготовлено 25 кандидатів технічних наук, ще у 8 він був науковим консультантом. На сьогодні в створеній Лежнюком П.Д. науковій школі над дисертаціями працюють 2 докторанти, 4 аспіранти та 5 здобувачів. Ним опубліковано 420 наукових робіт (з них 11 монографій, 16 навчальних посібників), створено ряд принципово нових пристроїв та комплексів програм для ЕОМ, які впроваджено в енергосистемах України і Росії зі значним економічним ефектом.
  • Науковий напрямок:

    Лежнюк П.Д. приймав участь у виконанні ряду науково-технічних програм: програми ДКНТ СРСР і Держплану СРСР “Підвищення якості електроенергії по напрузі і зменшення втрат в електричних мережах ЄЕЕС СРСР”, міжвузівської програми “Економія електроенергії”, Мінвузу УРСР та Міносвіти України “Автоматизація керування нормальними режимами електричних систем на основі узагальнюючих методів теорії подібності”, “Розробка нових принципів створення систем автоматичного керування нормальними режимами електричних систем”, “Розробка критеріїв оцінки і способів аналізу чутливості оптимальних рішень в електроенергетиці”, “Методи та засоби оптимізації сумісної роботи локальних електричних систем з відновлюваними джерелами енергії та систем централізованого електропостачання”.

    В результаті виконаних досліджень Лежнюком П.Д. розвинуто теорію подібності і математичного моделювання стосовно задач оптимального керування нормальними режимами електроенергетичних систем (ЕЕС). Створена методологія і розроблені способи та засоби автоматизації оптимального керування режимами ЕЕС. Розроблено метод аналізу чутливості оптимальних рішень. На основі принципу найменшої дії розроблено умови самооптимізації режимів ЕЕС. Розроблено моделі, методи і алгоритми оцінки взаємовпливу магістральних і розподільних електричних мереж та визначення втрат електроенергії від взаємних і транзитних потоків потужності. Досліджені умови і шляхи відновлення та експлуатації малих ГЕС в Україні. Доведена ефективність використання на малих ГЕС асинхронних генераторів. Досліджуються умови ефективного використання відновлюваних джерел енергії в електричних мережах.

    Наукова школа Лежнюка П.Д.

    Науковий напрям: оптимальне керування режимами електроенергетичних систем на основі критеріального методу.

    Науковий напрям сформований на початку 80-х років. Суть його є в створенні методології та розробці засобів використання критеріального методу в задачах автоматизації оптимального керування, які дозволяють комплексно вирішити проблеми підвищення ефективності АСДУ ЕС. Отримані результати є новим внеском у розвиток теорії подібності та математичного моделювання стосовно задач ЕС.

    До найвагоміших результатів, отриманих школою відносяться:

    1. Методика застосування критеріального методу для автоматизації оптимального керування НР ЕС.
    2. Методика і алгоритми одержання критеріальних моделей залежностей, які пов`язують оптимальні параметри об`єкта, що оптимізується, а також критерії подібності, які встановлюють, зокрема, подібність оптимальних режимів ЕС.
    3. Принципи формалізації і моделювання факторів, які визначають міру і ефективність практичної реалізації оптимальних розв`язків, і методика врахування їх на стадії розрахунків оптимальних параметрів і формування законів оптимального керування.
    4. Методика і алгоритми аналізу чутливості оптимальних розв`язків, метод розв`язування некоректних задач нелінійного програмування, сформульованих у відносних одиницях.
    5. Комплекс алгоритмів і програм оптимізації і аналізу чутливості для АСДУ ЕС, орієнтованих на широке використання нових інформаційних технологій, мереж сучасних ПЕОМ і мікропроцесорних пристроїв.
    6. Принципи побудови адаптивної системи автоматичного керування НР ЕС.
  • Портфоліо: Результати досліджень узагальнені в галузевих “Методиці оцінки ефективності застосування трансформаторів з РПН і автоматичного регулювання напруги в замкнутих електричних мережах” та “Інструкції по розрахунку та аналізу технологічних витрат електричної енергії на передачу електричними мережами енергосистем і енергооб`єднань”, які використовуються в Україні і Росії. Розроблені пристрої і засоби автоматизації оптимального керування режимами ЕЕС відмічені двома срібними і бронзовою медалями та дипломами ВДНГ СРСР і України. Програмний комплекс (ПК) оптимізації та аналізу чутливості втрат потужності в ЕЕС експлуатується в енергосистемах України і Росії. Його впровадження дозволило зменшити втрати електроенергії в ЕЕС на 2-3%. Створений ПК ВТРАТИ-110/0.4, який призначений для розрахунку втрат електроенергії в мережах енергопостачальних компаній та планування заходів щодо їх зменшення, впроваджено в “Вінницяобленерго”, “Харківобленерго”, “Хмельницькобленерго” та інших енергопостачальних компаніях.
  • Публікацій у персональнoму репозиторії: 250
  • Контакти: Email : lezhnyuk.p.d@vntu.edu.ua
  • Відвідувань персонального кабінету: 588 раз., востаннє : 22.04.2024 11:29:01
  • Сайт : lezhnyukpd.vk.vntu.edu.ua
  • Розклад занять::