• Посада: професор.
  • Біографічні дані:
    Народився у 1972 році у м. Сморгонь, Гродненської обл. (Білорусь);

    1978-1986 - навчання у СШ№10 м. Вінниці
    1986-1991 - навчання у Вінницькому технікумі електронних приладів
    (спеціальність: Виробництво мікроелектронних пристроїв)
    1991-1996 - навчання у Вінницькому національному технічному університеті
    (спеціальність: електричні системи і мережі)
    2001 - захист кандидатської дисертації на тему: "Розробка засобів аналізу і компенсації впливу неоднорідності електроенергетичної системи на оптимальність її режимів" (Спеціалізована рада Д35.052.02 в Національному університеті "Львівська політехніка")
    2015 - захист докторської дисертації на тему: "Оптимізація електроенергетичних систем з неоднорідними електричними мережами на основі принципу найменшої дії" (Спеціалізована рада Д 26.187.03 в Інституті електродинаміки НАН України)
     
  • Науковий напрямок:
    Наукова діяльність присвячена вирішенню науково-прикладної проблеми розвитку теорії оптимізації нормальних режимів ЕЕС у частині створення на основі принципу Гамільтона-Остроградського нових моделей і методів оптимізації їх параметрів, формування умов оптимальності їх функціонування та законів оптимального керування джерелами електроенергії та трансформаторами з поздовжньо-поперечним регулюванням за критерієм мінімуму втрат електроенергії. Практичне впровадження результатів досліджень сприяє підвищенню ефективності функціонування EEC з неоднорідними електричними мережами та розосередженим генеруванням.

    Запропоновано нову узагальнену математичну модель усталених режимів ЕЕС, що, на відміну від відомих, поєднує рівняння стану з зосередженими параметрами та хвильові рівняння стану ЛЕП і дозволяє адекватно враховувати особливості транспортування електроенергії довгими ЛЕП у задачах моделювання оптимальних станів електроенергетичних систем для оперативного керування потоками потужності. Це дало змогу теоретично довести, що у контурах ЕЕС з довгими ЛЕП 330 кВ і вище за умови зрівноважених коефіцієнтів трансформації можуть виникати контурні е.р.с., що зумовлює потребу в коригуванні керувальних впливів окремих регулювальних пристроїв.

    Запропоновано нову математичну модель зрівнювальних е.р.с. у контурах електричних мереж з високим ступенем неоднорідності, яка, на відміну від відомих, враховує вплив незрівноважених коефіцієнтів трансформації, а також довгих ліній електропередачі на режими ЕЕС. Це дало змогу обґрунтовано розміщувати пристрої коригування режиму в електричних мережах та визначати необхідний діапазон їх керувальних впливів.

    Запропоновано математичну модель «ідеального» за втратами електроенергії усталеного режиму неоднорідної електричної мережі ЕЕС на основі принципу Гамільтона-Остроградського. Це дало змогу побудувати процес керування режимами ЕЕС від розрахованого «ідеального» (економічного) режиму до оптимального з урахуванням активних обмежень. Вдосконалено підхід до визначення економічних опорів джерел електричної енергії ЕЕС для характерних розрахункових умов. Використання таких опорів у моделі «ідеального» режиму системи дало змогу спростити розв’язання задачі комплексної оптимізації її нормального режиму за критерієм мінімуму сукупних витрат, шляхом зведення її до задачі оптимізації потокорозподілу в ЕЕС за критерієм мінімуму втрат електроенергії.

    Вперше розроблено математичну модель оптимальних незрівноважених е.р.с. у неоднорідних електричних мережах з урахуванням впливу джерел енергії, опорних за частотою і напругою, хвильових властивостей та температурної нестабільності активних опорів ЛЕП, а також характеристик електричних навантажень. Її використання далол змогу формувати ефективніші керувальні впливи на режими ЕЕС. Набув розвитку підхід до формування законів оптимального керування трансформаторами з поздовжньо-поперечним регулюванням, що проявляється у врахуванні наведених факторів та дозволяє автоматично визначати й здійснювати керувальні впливи для забезпечення умов оптимальності нормальних режимів EEC за критерієм мінімуму втрат електроенергії.

    Вперше, використовуючи принцип максимуму інтегральних функцій Понтрягіна, теоретично доведено доцільність розв’язання задач оптимізації функціонування розосереджених джерел енергії в електроенергетичних системах з використанням принципу Гамільтона-Остроградського, що дало змогу побудувати процес оптимального керування нормальними режимами ЕЕС з розосередженим генеруванням на єдиній концептуальній базі – від «ідеального» стану системи до оптимального.

    Перелік публікацій та цитування у Google Академії: http://scholar.google.com.ua/citations?user=0Pkm0CcAAAAJ&hl=ru
    Перелік публікацій та цитування у Scopus: http://www.scopus.com/authid/detail.uri?authorId=56997218000
    Ідентифікатор ORCID: https://orcid.org/0000-0002-7594-5661?lang=en
     
  • Портфоліо:
    Розроблено методику та алгоритми визначення міри неоднорідності ЕЕС та порівняння проектних рішень за даним показником для проведення реконструкції та розвитку ЕЕС з метою забезпечення умов її самооптимізації; зокрема розроблено алгоритми визначення загальносистемних показників неоднорідності, що дають змогу оцінювати ефективність заходів з реконструкції електричних мереж, а також необхідність впровадження та використання систем автоматичного керування нормальними режимами ЕЕС; розроблено алгоритми ранжування елементів ЕЕС за мірою їх впливу на неоднорідність системи та визначення оптимального напрямку проведення реконструкції, а також алгоритми визначення оптимальних параметрів елементів ЕЕС з метою зниження міри її неоднорідності.

    Розроблено методику та алгоритми сумісного використання модифікацій методу Ньютона з метою забезпечення максимальної ефективності розрахунків нормальних режимів ЕЕС.

    Розроблено методику та алгоритми розрахунку та аналізу технічних втрат у електричних мережах 10-0,4 кВ, побудовану на принципі поелементних розрахунків, що у повній мірі забезпечує врахування нових джерел уточнювальної інформації про стан даних мереж; зокрема, розроблено алгоритми визначення вірогіднісних характеристик навантаження електричних мереж 6-10 кВ, що забезпечує ефективне врахування зміни навантаження споживачів даних мереж у часі.

    Розроблені методики та алгоритми покладено в основу програмних засобів аналізу та оптимізації нормальних режимів електричних мереж "ВТРАТИ". Зокрема, 
    програмний комплекс „ВТРАТИ – 10/0,4”, що  призначений для визначення та структурування технічних втрат електроенергії у вказаних мережах, впроваджено у обласних енергопідприємствах України: ПАТ „Хмельницькобленерго”, ПАТ „Житомиробленерго”, ПАТ „Вінницяобленерго”, ПАТ „Тернопільобленерго”, АК "Харківобленерго".

    Практичні результати у напрямку проектування та підвищення енергоефективності електричних мереж та відновлюваних джерел енергії наведено тут;

     
  • Контакти:
      Профіль у Linked.in: http://www.linkedin.com/in/vladimir-kulik-45463769
      Профіль у Facebook: https://www.facebook.com/profile.php?id=100013764288191
      Email : kulyk.v.v@vntu.edu.ua
  • Сайт : kulykvv.vk.vntu.edu.ua
  • Розклад занять::