Ми разом готуємо висококваліфіковані кадри для енергетичної Незалежності України.
Відповідно до договору про співпрацю між ВНТУ та НЕК «УКРЕНЕРГО», який є основним стейкхолдером для спеціальності 141 – Електроенергетика електротехніка та електромеханіка, на запрошення доц. каф ЕСС, заступника декана ФЕЕЕМ з навчальної-методичної роботи Віри ТЕПТІ, 28.04.202 була проведена практична-лекція на тему: «Диспетчерське керування ЕЕС. Оперативні перемикання в електричних мережах» для магістрів, що навчаються за освітніми програмами – «Електричні станції», «Електричні системи та мережі».

Доповідачем  практичної-лекції був заступник головного диспетчера - начальник відділу електричних та енергетичних режимів РДЦ Південно-Західного регіону НЕК «Укренерго» Дмитро ПАНАСЮК.
Диспетчерське керування ЕЕС та операції з оперативних перемикань в електричних мережах є надзвичайно важливими для забезпечення стабільності та безпеки роботи об’єднаної ЕЕС. Операції з перемикань можуть відбуватися як заплановані, так і незаплановані, у залежності від потреб споживачів та інших факторів, що впливають на електромережу.
Диспетчери ЕЕС відповідають за координацію роботи системи, контроль за показниками електричної мережі та прийняття рішень щодо оперативних перемикань, які можуть включати перехід на резервний режим роботи, зміну режимів роботи обладнання, забезпечення додаткових навантажень тощо.
Операції з перемикань повинні виконуватися з дотриманням вимог безпеки та якості електропостачання, а також з урахуванням можливих наслідків для енергосистеми, електромережі та її елементів. Для забезпечення безпеки та ефективності операцій з перемикань необхідно мати висококваліфікованих фахівців з відповідними знаннями обладнання та систем автоматизації.
Диспетчерське керування ЕЕС та операції з оперативних перемикань є надзвичайно важливими для забезпечення стабільності та енергетичної безпеки України, а їх правильне виконання вимагає високої кваліфікації фахівців з використанням  обладнанням та знанням релейного захисту і автоматизації, що надаються здобувачам вищої освіти на кафедрі Електричних станцій та системи при підтримці та співпраці з провідними енергокомпаніями України.



опублік. Лесько Владислав Олександрович