В Україні стартував проєкт «Наукою вишиваємо Україну». 

Посилку з пакунком для вишивки автентичного візерунку Вінницької області отримала науковиця ВНТУ, доцент кафедри електричних станцій та систем Юлія Малогулко.

Майстрині кожного регіону України вишивають фрагмент мапи України, який згодом зберуть у суцільне полотно. Це буде мапа розміром п’ять на три метри, яка складатиметься з 2 000 000 елементів вишивки. Для мапи знадобиться 7 кілометрів ниток різних кольорів. Кожний фрагмент карти буде створений із використанням кольорових комбінацій та технологій, притаманних певному регіону України. Проєкт покликаний об’єднати науковців у спільних прагненнях відродження та зміцнення України, а також нагадати представникам влади про відкритість науковців до співпраці й велике бажання змінити наш спільний Світ на краще. Вбачається, що вишита карта буде передана до Верховної Ради України, як оберіг для держави й тих, хто віддано піклується про її майбутнє.
Деякі регіони вже приступили до роботи, а тепер долучається і Вінницький національний технічний університет. Працівники НТБ ВНТУ та інші креативні науковці ВНТУ також виявили бажання долучитись до проєкту.
"Потужна підтримка один одного допомагає об'єднатися в нефаховому проєкті для більшості. Для створення мапи України вже напередодні запуску виконано досить масштабний технічний етап з цифровізації аутентичних візерунків вишивки та їх розміщення на відповідних областях України. Хрестик за хрестиком кожна схема викреслювалась за допомогою спеціалізованих програм AutoCad та Solid Works. В середньому кількість хрестиків однієї області сягає 50 тисяч. Окремо візерунок кожної області було роздруковано на широкоформатному принтері. Вражають величезні розміри кожної з них, наприклад, довжина аркуша Вінницької області складає понад 1 метр!" - ділиться враженнями майстриня-науковиця Юлія.
Деталь ніше за посиланням: https://www.youtube.com/watch?v=Iy6TFaUshWk





 

опублік. Лесько Владислав Олександрович