Енергосистеми України та Молдови повністю синхронізовано з енергомережою континентальної Європи ENTSO-E. Відповідне рішення було ухвалено об’єднанням системних операторів ENTSO-E 11 березня 2022 року. Фізичні операції по з’єднанню енергосистем проведено протягом 16 березня.
До цієї визначної події були залучені професори кафедри ЕСС ВНТУ, які брали активну участь  в засіданнях РНБО  та НЕК «УКРЕНЕРГО» для пришвидшення синхронізації енергосистеми України енергомережою континентальної Європи ENTSO-E.
 «Це історична подія, яка сьогодні стала не просто запорукою для розвитку української та європейської енергетики. Цей крок дасть Україні можливість отримувати електроенергію, якщо агресор продовжить нищити нашу енергетичну інфраструктуру, і тим самим зберегти стабільну роботу енергосистеми. Ми дуже вдячні європейським партнерам за велику підтримку та допомогу в ці скрутні часи! Ми готувалися до цієї події впродовж п’яти років і забезпечили технічну готовність української енергосистеми до синхронізації. Вона довела свою стійкість, стабільно працюючи в автономному режимі під час військової агресії з боку Росії. Після закінчення війни синхронізація відкриє і для України, і для Європи широкі можливості для розвитку енергетичного ринку, переходу на відновлювані джерела енергії та зміцнення енергетичної безпеки Європи», – наголосив голова правління НЕК «Укренерго» Володимир Кудрицький.
Більше читати тут https://bit.ly/3q76HDu


 

опублік. Лесько Владислав Олександрович