Завдяки співпраці та ініціативі кафедри ЕЛЕКТРИЧНИХ СТАНЦІЙ ТА СИСТЕМ ВНТУ з НЕК «УКРЕНЕРГО»  17 грудня 2021 року відбулася онлайн-зустріч експертів компанії Укренерго з викладачами та студентами електроенергетичних спеціальностей ФЕЕЕМ та інших закладів вищої освіти України.
В зустрічі прийняло участь більше 100 учасників.
Головний спікер зустрічі – Віталій Зайченко, директор з управління ОЕС України – головний диспетчер Укренерго. 

Тема зустрічі: «Управління об’єднаною енергетичною системою та диспетчеризація»

Віталій Зайченко наголосив, що атомна енергетика має великі перспективи наступні десятиліття, зокрема маневрові блоки АЕС.
Також, вбачає можливість встановлення малих ядерних реакторів на місцях старих ТЕС, адже, всі комунікації (підстанції, мережі та інше) вже створені та потребують лише модернізації.
Спікер звернув увагу на ті проблеми які створили ВДЕ в ОЕС України, та можливі шляхи їх вирішення.
 На зустрічі було розглянуто наступні питання: 
  1. Що передбачають стратегії держави та Укренерго по ТЕС, які вже відпрацювали свій ресурс або не мають  енергоресурсів (вугілля, газу, мазуту)  через кризу на Донбасі? Чи можна на них розраховувати під час балансування режимів ОЕС? 
  2.  Які перспективи розвитку атомної енергетики в Україні та світі? Адже зараз в Німеччині побудована сучасна вугільна ТЕС потужністю приблизно 1500 МВт, а від АЕС вони відмовляються.
  3. Які перспективи будівництва в Україні АЕС з малими модульними реакторами потужністю 100–150 МВт в Україні? Як це вплине на стабільність роботи ОЕС та її балансування?
  4. Як впливають сонячні і вітрові електростанції на стабільність ОЕС України в її сучасному стані? Які подальші перспективи збільшення в ОЕС України потужностей електростанцій з відновлювальних джерел енергії?
  5. Для ФЕС і ВЕС при балансуванні ГарПок встановив похибки при погодинному прогнозуванні на наступну добу 5 і 10% відповідно. Чи це реально, якщо погоду ми вгадуємо з ймовірністю 30–50% ?
  6. Чи передбачується в структурі резервування нестабільності генерування ВДЕ крім електрохімічних накопичувачів електроенергії ще якісь засоби? Типу біогазових установок когенерації, водневих технологій чи комплексний підхід?   
  7. Чи є впевненість в тому, що електрохімічні накопичувачі можуть бути корисними під час первинного і вторинного регулювання частоти? Їхні характеристики відповідають вимогам?
  8.  Засоби резервування нестабільності генерування ВДЕ мають бути розосереджені по регіонах з найбільшою кількістю ФЕС і ВЕС чи зосереджені в балансуючих вузлах? Це має бути платною послугою? 
  9. Інтелектуалізація електричних мереж якось сприятиме процесу балансування в ОЕС?      
  10. Які види  накопичення енергії в енергосистемі плануються?
  11. Які станції на сьогодні є опорними по частоті?
  12. Які перспективи роботи енергосистеми без ТЕС?
 
Кафедра ЕСС ВНТУ, щиро дякує за дану можливість отримати вичерпні відповіді на поставлені запитання безпосередньо головному диспетчеру Укренерго - пану Віталію Зайченко, а також організаторам та учасникам брифінгу.


опублік. Лесько Владислав Олександрович