18 серпня 2021 року представники ВНТУ професори каф. ЕСС Лежнюк Петро, Рубаненко Олександр та  доцент Лесько Владислав взяли участь Міжнародній науково-практичній конференції на тему «30 років на варті безпеки: досягнення, пріоритети та плани». Що була організована Українським ядерним товариство за участі Енергоатома. В заході взяли участь провідні фахівці у сфері атомної енергетики, науковці, ветерани галузі представники МАГАТЕ, ВАО АЕС та компаній Westinghouse, Polenergia і Framatome.
Під час конференції фахівці обговорили широке коло питань, пов’язаних з підвищенням безпеки енергоблоків АЕС, зокрема стан реалізації Комплексної (зведеної) програми підвищення рівня безпеки, напрями удосконалення системи підготовки персоналу, шляхи оптимізації технічного обслуговування та ремонту енергоблоків на основі ризик-інформованого керування конфігурацією АЕС та інші.
Керівник ДП «НАЕК «Енергоатом» Петро Котін зазначив, що Компанія завжди усвідомлювала всю повноту відповідальності за безпечну експлуатацію ядерних об'єктів. "Атомні електростанції потребують персоналу з особливою підготовкою, глибоким зануренням у виробничий процес та неухильним дотриманням принципів культури безпеки. Енергоатом вимагає від кожного без винятку працівника глибокого розуміння, що саме від його особистої культури безпеки залежить безпечна робота АЕС, здоров’я та життя людей", - зазначив т.в.о президента ДП "НАЕК "Енергоатом".
Генеральний інспектор – директор з безпеки Енергоатома Данко Білей наголосив, що всі 30 років незалежності України атомники докладали максимум зусиль для підвищення безпеки і надійності вітчизняних АЕС. «Українцям є чим пишатися, і один з головних приводів для гордості – поступ вітчизняної атомної генерації», - підкреслив Данко Білей.
Президент громадської організації «Українське ядерне товариство» Володимир Бронніков, наголосив, що саме дефіцит культури безпеки є основною причиною всіх важких аварій в ядерній енергетиці. «Ознаки цього дефіциту – недостатнє усвідомлення необхідності підвищення безпеки, задоволеність її наявним рівнем та небажання робити його вищим за рамки нормативних вимог, – сказав президент УкрЯТ.
З доповіддю також виступив представник ВАО АЕС на Запорізькій АЕС Віктор Лівінський, який зазначив, що нині ВАО АЕС розробляє проєкт «Курс на досконалість», на меті якого підвищення – до максимально можливого рівня – показників культури безпеки кожної атомної станції.
Детальніше на сайті ГО "УкрЯТ" за посиланням: bit.ly/3ssuAVY



 

опублік. Лесько Владислав Олександрович