В 1960 році у Вінниці почав працювати загальнотехнічний факультет Київського технологічного інституту харчової промисловості. Математики, які тут працювали, числились за кафедрою вищої математики названого інституту. В ті часи цю кафедру очолювала проф. Мандзюк Анастасія Іванівна. 26 липня 1966 року факультет було реорганізовано на філію Київського політехнічного інституту.

Як самостійна структурна одиниця, кафедра вищої математики почала своє існування 1 вересня 1966 року, коли ЗТФ Київського технологічного інституту харчової промисловості (КХТІ) перетворився на філію КПІ. Ядром цієї кафедри були викладачі, які продовжували працювати з 1961 року – Ткаченко Ю. Т., Боднаревський М. Г., Маргасін А. М., Тарасов О. М., Дячук А. Ф., Дячук А. А. Пізніше, у 1964 – 1965 роках, влилися в колектив Волков Ю. І., Гарник В. А., Вишенська Г. А.

колектив кафедри вищої математики

Першим завідувачем кафедри став 28-річний Волков Юрій Іванович, а 23 березня 1967 року на цю посаду призначено старшого викладача Дячука Анатолія Феофановича. Колектив поповнювався науковими кадрами і вже з січня 1971 року кафедрою завідував доцент Фокін О. В., а з вересня 1972 року кафедру очолив кандидат педагогічних наук, доцент Кудрін Б. Г. В цей період колектив поповнювався і нараховував близько 30 співробітників. Адже в 1974 році ВФКПІ став самостійним ВПІ – Вінницьким політехнічним інститутом.

Інститут продовжує розвиватись, збільшуватись. Відповідно колектив кафедри вищої математики також поповнюється новими кадрами. На кафедрі відкриваються держбюджетні та госпдоговірні теми. З 80-х років колектив кафедри зростав до 50-55 чоловік. Відкривались наукові лабораторії та філіал кафедри на базі заводу "Термінал". В різні часи підготовку аспірантів та пошукачів вели к.т.н., доц. Вальдман М. Р., д.ф.-м.н., проф. Волков Ю. І., д.ф.-м.н., проф. Панков О. А., к.п.н., доц. Петрук В. А. В даний час підготовку аспірантів та пошукувачів ведуть д.т.н., проф. Михалевич В. М., д.пед.н., проф. Клочко В. І., д.пед.н., проф. Петрук В. А.

З березня 1993 року завідувачем кафедри призначено доктора фізико-математичних наук, професора Панкова О. А. Настали важкі часи становлення молодої держави. Це відобразилося і на проблемах науки, вищої освіти, зокрема, і нашої кафедри. Колектив поступово зменшував свою чисельність. Почався відтік кадрів внаслідок скорочення. У травні 1995 року на посаду завідувача кафедри призначено кандидата фізико-математичних наук, професора Карпенка В. Л.

В червні 2002 року від кафедри вищої математики відділяється кафедра прикладної математики, завідувачем якої призначається д.т.н., проф. Володимир Маркусович Михалевич, який працював на кафедрі вищої математики з 1986 р.

колектив кафедри вищої математики

За період існування кафедри прикладної математики, захистили кандидатські дисертації та стали доцентами кафедри викладачі Хом’юк В. В., Хом’юк І. В., Краєвський В. О., Кокряцька Н. І. У березні 2010 року кафедри вищої та прикладної математики об’єднують і завідувачем кафедри призначається В. М. Михалевич.