25.03.2020  на кафедрі Вищої математики було проведено on-line засідання. Засідання відбулося у платформі “Hangouts meet".
Порядок денний:
1. Про організацію навчального процесу на кафедрі під час короно-вірусного карантину  (доповідає  зав. каф. ВМ,   проф. Михалевич В.М.).
2. Інформація з Методичної ради  ВНТУ від 20.03.20 (доповідає заст. дек. ФІТКІ з НМР, доц. Кирилащук С. А.)
3. Інформація з ректорату ВНТУ від 23.03.20 (доповідає заст. дек. ФІТКІ з НМР, доц. Кирилащук С. А.)
4. Про техніку безпеки і гігієну під час карантину (доповідає  доц. Коломієць А. А.).
5. Про організацію  Інтернет-конференції  (доповідає  доц. Бондаренко З.В.)



 

1. Про організацію навчального процесу на кафедрі  Вищої  математики під час карантину

Слухали: завідувача кафедри Вищої математики д.т.н., проф. Михалевич В .М., який  відзначив, що в умовах карантину і відповідно до наказу ВНТУ №84 від 13 березня 2020 року кафедра повинна впровадити  та застосувати конкретні форми дистанційного навчання у навчальний процес.
Наразі освітній процес на кафедрі Вищої математики  ВНТУ організовано з використанням технологій дистанційного  навчання.  основними платформами для дистанційного навчання є: Google Classroom,  Zoom, Hangouts Meet, Cisco,  Discord, JetIQ, Telegram. Також потрібно оновити наповнення сайту кафедри  Вищої математики силабусами, навчальними програмами  та методичним  забезпеченням викладачів кафедри.
К. пед. н., доцент Кирилащук Світлана Анатоліївна виступила щодо дистанційного навчання на платформі Hangouts meet. На цій платформі зручно проводити   on-line консультації. Спілкування зі студентами відбувається у звичайній формі. Але є проблеми:
  • Важко на відстані залучити до навчання студентів, забезпечити їх присутність.
  • Відсутність у районах області якісного інтернету.
  • Платформи для дистанційного навчання перенасиченні, часто відбувається «підвисання» у зв’язку.
  • Якісно пояснити матеріал, де необхідно багато писати, виводити формули, креслити схеми, тобто де необхідна дошка – майже не можливо.
Тому я висилаю старостам текстову інформацію,  а додатково на YouTube вже  викладено лекції з потрібного матеріалу.



Учасники  on-line засідання кафедри Вищої математики обговорили питання про наповнення кафедрального сайту  та індивідувальних сторінок викладачів у  системі JetIQ  науково-методичною літературою, представлення силабусів на кафедральному сайті.
За результатами обговорення ухвалили:
1. Зобов’язати кожного викладача кафедри організувати дистанційне проведення занять за допомогою доступних сервісів.
2. По закінченню карантина відзвітувати про результати on-line навчання студентів.
3. Оновлювати та якісно наповнювати методичними матеріалами для дистанційної освіти   сайт кафедри та особисті кабінети викладачів у системи JetIQ та на інших навчальних ресурсах.

Слухали: Заст. декана ФІТІ з навчально-методичної роботи к.пед.н., доц. Кирилащук Світлану Анатоліївну про рішення Методичної ради  ВНТУ від 20.03.2020. На засіданні Методичної ради ВНТУ було розглянуто такі основні питання:
  1. Про стан дипломного проектування в університеті у 2018-2019 н.р.
  2. Про організацію  навчального процесу у ВНТУ під час карантину.
  3. Затвердження силабусів вибіркових дисциплін загальних кафедр ВНТУ
  4. Обговорення наказу  № 84  від 13 березня 2020 року  Про використання електронної системи управління освітнім процесом і підтримки методичної і наукової роботи JetIQ під час карантину.
У якому зазначено, що контроль за результатами навчання студентів здійснювати за показниками присутності студентів у системі JetIQ та інших платформах дистанційного навчання, проходження поточного  та підсумкового тестового контролю, за результатами оцінювання письмових робіт (надіслані файли викладачу)  та активності студентів при проведенні відео конференцій або підтримки навчальної активності за допомогою месенджерів.
  1. Обговорення розпорядження № 11/14  від 23.03.2020 р. проректора  з науково-педагогічної роботи по організації навчального процесу та його науково-методичного забезпечення О. М. Васілевського.
Основними положеннями розпорядження були :
  • проведеннявиборуздобувачамивищоїосвітидисциплінпрофесійногоспрямуваннядо 01.04.2020 р.,
  • проведеннявиборуздобувачамивищоїосвітидисциплінзагальногоспрямування до 10.04.2020 р., що не вимагають попередніх передумов вивчення відповідно до структурнологічної схеми;
  • Завідувачам кафедр / гарантам освітніх програм перевірити на сайтах кафедр актуальність наявних силабусів вибіркових дисциплін.
 
     2. Обговорення розпорядження 11/13 від 20 березня 2020 рокуПро зміну порядку видання навчально-методичної літератури ВНТУ проректора  з науково-педагогічної роботи по організації навчального процесу та його науково-методичного забезпечення О. М. Васілевського
Ухвалили : 1.Інформаціюметодичної ради  ВНТУ від 20.03.2020 взяти до уваги. 2.Виконати всі необхідні та заплановані наказом та розпорядженням дії
  1. Слухали: заст. декана ФІТКІ з навчально-методичної роботик. пед. н., доц. Кирилащук Світлану Анатоліївну з Інформацією з ректорату ВНТУ від 23.03.20. 
  1. Було повідомлено про обов’язкове  застосування дистанційних форм та методів навчання та спілкування зі студентами.
  2. Зміна розміруплати за навчання у  2020-2021 н.р.
  3.  Про формування навчальних планів у ВНТУ на 2020-21 н.р.
  4. Використання заборгованостей по відпустці викладачами кафедр під час карантину.
  5. Інформацію першого проректора з наукової роботи Павлова С. В. про результатиXLIXНауково-технічної конференції підрозділів Вінницького національного технічного університету   (НТКП ВНТУ),  який зазначив що ФІТКІ (до якого входить кафедра Вищої  математики!) по кількості доповідей зайняв перше місце.
Ухвалили : 1. Інформацію, підготовлену Кирилащук С. А. з ректорату ВНТУ від 23.03.20.  взяти до уваги та виконати всі необхідні та заплановані  дії.

4. Про техніку безпеки і гігієну під час карантину


Основні моменти техніки безпеки і гігієнипід час карантину наголосила к.пед.н., доц.  Коломієць А. А.:
1. Дотримання соціальної ізоляції – гуманітарний захід направлений на збереження вашого здоров'я і життя.
2. Соціальна ізоляція – не ізоляція від сонця, свіжого повітря і т.п. Вживайте вітамінні продукти, свіжі овочі та фрукти, мед, сало з часником. Збережіть і укріпіть свій імунітет проти хвороб.
3. Винятково суворе дотримання власної гігієни –  може врятувати ваше життя та життя ваших  близьких. Мийте руки з милом, як вчать лікарі, зробіть собі пов'язки для походу в магазин.
4. При ознаках пневмонії - сухому кашлю і високій температурі, негайно звертайтеся до медиків. Уже зараз виясніть режим та графік роботи вашого сімейного лікаря.
5. Будьте здорові. 

5. Про основні дати та вимоги проведення конференції Міжнародної науково-методичної Інтернет – конференції «Проблеми вищої математичної освіти: виклики сучасності», нагадала  к. пед.н.,  доц. Бондаренко З.В.

За участю у конференції учасники отримають сертифікат учасника конференції із зазначенням 18 год, який може бути  підставою для підвищення  кваліфікації педагогічних і науково-педагогічних працівників. На сайті ВНТУ в розділі конференції ВНТУ розміщена вся інформація. Для участі у роботі конференції необхідно до  17.05.2020 р. зареєструватися та розмістити підготовлені матеріали доповіді (тези або стаття) на сайті конференціїconferences.vntu.edu.ua/index.php/pmovc/pmovc20/schedConf/cfp.

Учасники on-lineзасідання активно брали участь в обговоренні питань, що стосуються навчального процесу на кафедрі Вищої математики та ВНТУ вцілому.
Подальші засідання  кафедри будуть проводитися у  аналогічному формат.


 

опублік. Хом`юк Віктор Вікторович