Будівництво в Україні в умовах вільного ринку стає фактором, який забезпечує розвиток територій, виходячи як з місцевого так і державних інтересів.

Зараз відчувається ослаблення централізованої системи управління розвитком міст і територій, тому зростає значення професійних знань і якостей усіх, хто бере участь в розробці та реалізації проектних рішень в містобудуванні.

Майбутнє в розвитку місцевої містобудівної діяльності в певній мірі буде залежати від забезпечення її кадрами, які будуть мати спеціальну підготовку.

У Вінницькому національному технічному університеті відкрита нова спеціальність "Міське будівництво та господарство". Нашими першочерговими завданнями є створення всіх умов для того, щоб кваліфікація майбутніх спеціалістів містобудівного профілю якнайбільше відповідала сучасним вимогам. Із цією метою в ВНТУ створена кафедра "МБА".

Головним її завданнями є забезпечення умов для якісної підготовки бакалаврів і спеціалістів даного профілю. Ми вважаємо, що після становлення кафедри її повного кадрового забезпечення відповідними спеціалістами вона буде в змозі надавати допомогу у вирішенні питань, пов'язаних із розвитком населених пунктів Вінниччини, а також в проведені семінарів по даній проблемі, тощо.