Науковці ФКСА прийняли участь у робочій зустрічі проекту MASTIS програми ERASMUS+ у Чорногорії

 
Науковці ФКСА прийняли  участь у робочій зустрічі проекту MASTIS програми  ERASMUS+ у Чорногорії

Співробітники факультету комп’ютерних систем та автоматики (ФКСА) Вінницького національного технічного університету (ВНТУ) приймають активну участь у реалізації завдань міжнародного проекту MASTIS (Establishing Modern Master-level Studies in Information Systems) за європейською програмою ERASMUS+ з метою розробки сучасної магістерської програми в галузі інформаційних систем.

У черговій робочій зустрічі проекту, яка проходила з 2 по 5 жовтня 2018 року у місті Подгориця (Чорногорія), прийняли участь представники з Universite Lumiere Lyon 2 (Франція), Kaunas University of Technology (Літва), University of Maribor (Словенія), Lulea University of Technology (Швеція), Guido Carli Free International University for Social Studies (Італія), University of Liechtenstein (Ліхтенштейн), University of Agder (Норвегія), University of Donja Gorica (Чорногорія), University “Mediterranean” Podgorica (Чорногорія), Харківського національного економічного університету імені Семена Кузнеця (Україна), Національного університету «Львівська політехніка» (Україна), Національного технічного університету «Харківський політехнічний інститут» (Україна), Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського» (Україна) та Вінницького національного технічного університету (Україна).

Чорногорія - невелика країна на півдні Балканського напівострова, яка раніше входила до складу Югославії, потім до складу федерації Сербії та Чорногорії, а у 2006 році отримала незалежність. Чорногорія розташована на узбережжі Адріатичного моря, населення країни складає приблизно п’ятсот тисяч осіб. У теперішній час Чорногорія не входить до складу Європейського Союзу та у проекті MASTIS є країною-партнером, як і Україна.

На території Чорногорії здійснюють освітню діяльність три університети: Університет Чорногорії, University of Donja Gorica та University “Mediterranean” Podgorica, а також певна кількість незалежних факультетів. Університет Чорногорії є найстарішим вишем країни та єдиним вищим навчальним закладом державної форми власності, але у проекті MASTIS участі не бере. Натомість University of Donja Gorica та University “Mediterranean” Podgorica є вищими навчальними закладами приватної форми власності, що демонструють якісну підготовку студентів, активну міжнародну діяльність та беруть участь у проекті MASTIS.

Від ВНТУ у робочій зустрічі прийняли участь декан ФКСА, д.т.н., проф. Бісікало Олег Володимирович та д.т.н., проф. Кулаков Павло Ігорович.

 

 

 

Учасники робочої зусттрічі проекту MASTIS від ВНТУ декан ФКСА, д.т.н., проф. Бісікало О.В. (ліворуч) та д.т.н., проф. каф. МПА ВНТУ Кулаков П.І. (праворуч)

Перший день зустрічі відбувся в University of Donja Gorica, учасники проекту ознайомились з навчальними корпусами, бібліотекою, лекційними залами та лабораторіями, які обладнані технічними засобами навчання, придбаними за рахунок коштів проекту MASTIS. Були заслухані доповіді професора Maja Drakić «Національні правила оцінки навчальних курсів – зовнішня та внутрішня оцінка якості» та професора Tomo Popović «Магістерська дисертація в галузі інформаційних систем: вибір теми дисертації, зв'язок з академічними дослідженнями та практичним застосуванням, організація захисту дисертації, склад комісії» (в University of Donja Gorica).

Другий день зустрічі почався в University “Mediterranean” Podgorica, де учасники робочої зустрічі також ознайомилися з навчальним корпусом, бібліотекою, лекційними залами та лабораторіями, які обладнані технічними засобами навчання, придбаними за рахунок чисельних міжнародних проектів, зокрема MASTIS. Наступні події зустрічі відбулися в University of Donja Gorica, були заслухані доповіді професора Snežana Šćepanović «Зміни в поточній магістерській програмі в галузі інформаційних систем», «Пілотування навчальних курсів використовуючи "MASTIS Piloting form". Результати, пропозиції, досвід», та доктора філісофії Tijana Vujicic «Магістерська дисертація в галузі інформаційних систем: вибір теми дисертації, зв'язок з академічними дослідженнями та практичним застосуванням, організація захисту дисертації, склад комісії» (в University “Mediterranean” Podgorica). Також були розглянуті питання розповсюдження інформації про діяльність проекту MASTIS та сталість його результатів.

Третій робочий день зустрічі проходив у University of Donja Gorica, на початку була заслухана доповідь Maja Delibasic з University “Mediterranean” Podgorica про міжпроектну взаємодію та про проекти EDUQAS та ELEMEND програми ERASMUS+, що виконуються університетами Чорногорії. Після доповіді представника University “Mediterranean” Podgorica відбулося представлення магістрів з University of Donja Gorica та University “Mediterranean” Podgorica. Також виступили представники IT-сектору, які приймали участь в навчанні магістрів та оцінюванні їх знань.

Виступ магістрів University of Donja Gorica та University “Mediterranean” Podgorica перед учасниками робочої зустрічі проекту MASTIS

Закінчився третій робочий день обговоренням на тему «Створення сучасних магістерських програм в галузі інформаційних систем - поточний стан і перспективи», модерацію обговорення здійснювала професор Snežana Šćepanović з University “Mediterranean” Podgorica. Під час обговорення були встановлені напрямки подальшої роботи для поліпшення магістерської програми в області інформаційних систем відповідно до потреб сучасного суспільства, отримання можливості університетам наблизитися до змін на світовому ринку праці та освітньому просторі, надання студентам уявлення про профілі різних робочих місць в області інформаційних систем з метою сприяння майбутньому працевлаштуванню.

В останній робочий день, який також проходив у University of Donja Gorica, були обговорені питання адміністративного та фінансового менеджменту проекту MASTIS, розглянуто продовження робочого плану проекту, проведено планування заходів на 2018-2019 роки.

 

Робоча зустріч учасників проекту MASTIS у м. Подгориця, Чорногорія

 

Слід відзначити високий рівень засобів технічного навчання університетів University of Donja Gorica та University “Mediterranean” Podgorica. Ці університети засновані приватними компаніями, які забезпечують високий рівень фінансування. Університети розташовані у нових будівлях, усі лекційні зали обладнані сучасними мультмедійними засобами, лабораторії обладнані найсучаснішим вимірювальним та іншим обладнанням (3D-принтери, 3D-сканери, навчальна робототехніка, сучасне ліцензійне програмне забезпечення, комп’ютерна техніка тощо). Лабораторії здійснюють не тільки навчальну, а і комерційну діяльність за участю студентів.

У вишах панує невимушена атмосфера, обладнані арт-зони, де студенти у вільний час можуть малювати графіті, відпочивати та спілкуватися між собою. На першому поверсі University of Donja Gorica знаходяться спортивні тренажери, на яких студенти можуть вільно займатися. Але від студентів вимагається надзвичайно відповідальне відношення до навчального процесу.


 

опублік. Ковтун Вячеслав Васильович