Сучасна підготовка фахівців з інформаційних систем потрібна Вінниці

Сучасна підготовка фахівців з інформаційних систем потрібна Вінниці

Сучасна підготовка фахівців з інформаційних систем потрібна Вінниці

Стрімкий розвиток сучасних ІТ невпинно пропонує людству все нові та нові можливості в усіх аспектах життя — виробництва, корисних послуг, відпочинку, зв'язку та соціального спілкування. Звичайно, кожна людина має вибір прийняти або відмовитися від глобальних або локальних ІТ-сервісів, але, судячи з поведінки сучасної молоді, перетворення нашого техно-суспільства на інформаційне суспільство знань є лише функцією часу. Саме тому у самій ІТ-сфері акценти поступово зміщуються з розробки фундаментальних і прикладних додатків на ефективну експлуатацію та розвиток інформаційних систем як успішних бізнес-проектів. Це, у свою чергу, вимагає від вищої освіти України розробляти та пропонувати нові освітні пропозиції, в першу чергу, підготовки магістрів, що адекватно відповідають реаліям та тенденціям розвитку ІТ-сфери.

Міжнародний європейський консорціум освітнього проекту ERASMUS+ Capacity Building in the field of Higher Education «Establishing Modern Master-level Studies in Information Systems» (MASTIS), 561592-EPP-1-2015-1-FR-EPPKA2-CBHE-JP, було створено у 2015 році. До складу тридцяти партнерів проекту увійшли провідні університети Франції, Італії, Німеччини, Литви, Швеції, Норвегії, Ліхтенштейну, Словенії, Чорногорії, шість українських університетів — зокрема Вінницький національний технічний університет (ВНТУ), а також міністерство науки і освіти України та представники найбільш знаних національних і загальноєвропейських асоціацій в галузі інформаційних систем і технологій.

Основна мета проекту полягає у покращенні магістерської програми в галузі інформаційних систем відповідно до потреб сучасного суспільства, наданні можливості українським університетам наблизитись до змін на світовому ринку праці та швидко реагувати на потреби роботодавців, а також у практичному наближенні студентів та викладачів до профілів типових робочих місць в галузі інформаційних систем з метою ефективного працевлаштування майбутніх магістрів.

Завдяки участі у міжнародному проекті сім викладачів факультету комп'ютерних систем і автоматики ВНТУ прийняли безпосередню участь у робочих зустрічах MASTIS, які проводилися на базі провідних університетів Європейських країн. Це дало можливість вивчити організацію навчального процесу в університетах Європи, отримати сучасні навчальні матеріали, розширити міжнародні зв’язки факультету. У відповідності з чинними вимогами міністерства науки і освіти України, стажування у Європейських університетах та участь у міжнародних освітніх проектах є обов’язковою вимогою для присвоєння звань професора або доцента.

Учасники робочих зустрічей проекту MASTIS програми ERASMUS+ у місті Блед, Словенія (1 фото) та у місті Мюнстер, Німеччина (2 фото)

Окрім того, у рамках проекту MASTIS, на факультеті комп'ютерних систем і автоматики були організовані навчальні курси з англійської мови для викладачів, отримані сучасні технічні засоби навчання та англомовна навчальна література. Слід відзначити, що усі витрати на закордонні відрядження, проведення робочих зустрічей, закупівлю навчального обладнання та літератури, організацію навчальних курсів з англійської мови фінансуються Європейською програмою ERASMUS+.

Згідно з програмою проекту з вересня 2017 року у ВНТУ було розпочато підготовку магістрів за спеціалізацією «Інформаційні системи та Інтернет речей» у рамках ліцензованої на ФКСА спеціальності 151 – Автоматизація та комп’ютерно-інтегровані технології. Особливістю експериментальної (пілотної для проекту) магістерської програми є її повна відповідність сучасним загальноєвропейським стандартам з інформаційних систем, що дійсно забезпечить мобільність студентів згідно з головною метою програми Європейського Союзу ERASMUS+. Робочою групою проекту на чолі з деканом факультету комп'ютерних систем і автоматики, доктором технічних наук, професором Олегом Бісікало вперше у ВНТУ включено до програми магістерської підготовки такі вісім 5-ти кредитних дисциплін, як:

1. Розгортання і розвиток інформаційних систем (Information System Development and Deployment);

2. Інфраструктура інформаційних технологій (Information Technology Infrastructure);

3. Управління архітектурою підприємства (Enterprise Architecture Management);

4. Управління інформаційними системами і сховищами даних (MIS and Data Warehousing);

5. Безпека інформаційних систем (Information System Security);

6. Інновації та підприємництво (Innovations and Entrepreneurship);

7. Стратегія інформаційних систем (Information System Strategy);

8. Управління проектуванням інформаційних систем (Management of Information System Projects).

Інша важлива відмінність започаткованого процесу пілотування, що безумовно сприятиме мобільності студентів, полягає у паралельному викладанні всіх дисциплін англійською та українською мовами.

Для забезпечення студентської мобільності у теперішній час проводяться підготовчі заходи для обміну студентами між ВНТУ та провідними Європейськими університетами в рамках проекту MASTIS програми ERASMUS+.

Особливо важливим напрямком роботи проекту MASTIS є щільна взаємодія з бізнесом з метою практичного впровадження результатів проекту. Однією з основних вимог проекту є узгодження навчальних програм з потребами компаній IT-сектора та владними структурами. Під час виконання завдань проекту склалися партнерські відносини та укладено угоди про співпрацю з такими компаніями як RIA Media Corp., Вінницька IT-академія, ТОВ «АГРО-ПРОМСЕРВІС», ТОВ «Вінницяелектроконтакт» тощо.

Важливим етапом реалізації проекту стало те, що факультет комп'ютерних систем і автоматики ВНТУ співпрацюватиме з виконавчим комітетом Вінницької міської ради щодо впровадження та розповсюдження результатів міжнародного проекту MASTIS. Договір про співпрацю підписали 17 липня ректор ВНТУ Володимир Грабко та заступник міського голови Вінниці Владислав Скальський.

Підписання договору про співпрацю між Вінницьким національним технічним університетом та виконавчим комітетом Вінницької міської ради

Відповідно до умов підписаного договору партнерства, ВНТУ та виконком Вінницької міськради зобов’язуються співпрацювати в напрямку навчальної, навчально-методичної, науково-дослідної та виховної роботи, освітницької діяльності та взаємного обміну досвідом з метою впровадження та розповсюдження результатів проекту MASTIS програми ERASMUS+. ВНТУ зобов’язується врахувати функціональні задачі та вимоги Вінницької територіальної громади в галузі інформаційних систем при складанні програм та навчальних планів підготовки магістрів проекту MASTIS. Виконавчий комітет Вінницької міської ради сприятиме підвищенню кваліфікації учасників робочої групи проекту MASTIS програми ERASMUS+, науково-педагогічних та інженерно-технічних працівників ВНТУ за рахунок їхньої участі в корисних для громади ІТ-проектах, що, зокрема, передбачає організацію стажування студентів університету у виробничих умовах інформаційних систем міста. У договорі про співпрацю передбачено також спільну організацію партнерами наукових і науково-технічних конференцій, симпозіумів, хакатонів, конкурсів, стартапів, інших корисних для Вінниці заходів, взаємну інформаційну та рекламну підтримку діяльності сторін. Започаткована партнерська співпраця безумовно сприятиме наближенню освітніх пропозицій Вінницького національного технічного університету до реальних ІТ-потреб Вінниці.

опублік. Ковтун Вячеслав Васильович