Захист магістерських кваліфікаційних робіт зі спеціальності 122 – «КН та ІТ» (далі трансформована у 126 - "Інформаційні системи та технології")

 
Захист магістерських кваліфікаційних робіт зі спеціальності 122 – «КН та ІТ» (далі трансформована у 126 -
 

22 січня на кафедрі системного аналізу, комп’ютерного моніторингу та інженерної графіки (http://mmss.vntu.edu.ua) Факультету комп’ютерних систем і автоматики ВНТУ востаннє пройшов захист магістерських кваліфікаційних робіт зі спеціальності 122 – «Комп’ютерні науки та інформаційні технології». В наступному році захист буде вже зі спеціальності 126 – «Інформаційні системи та технології» (http://mmss.vntu.edu.ua/index.php/ua/#ictm).

Роботи були присвячені питанням створення аналітичних комп’ютерних систем та розробці інформаційних технологій обробки даних у сфері еколого-економічного імітаційного моделювання та прийняття рішень, медичної діагностики, екологічного моніторингу, природокористування, обліку просторових об’єктів комунальної власності.

В усіх роботах були створені аналітичні веб-системи, які реально впроваджені у роботі урядових систем (окремі елементи програм та алгоритми) України, у Вінницькій міськраді та у Вінницькому національному технічному університеті.

Студенти демонстрували роботу створених систем на реальних даних. Один зі студентів (Богдан Гордієнко, науковий керівник – к.т.н., доц. Alex Kozachko, консультант – к.т.н., доц. Yegor Goriachev) розробив додатки для смартфону iOS та Android для моніторингу самопочуття людини за допомогою мобільних пристроїв разом із фіксуванням метеоданих для їх подальшого комплексного аналізу. Голова ДЕК к.т.н., директор ТОВ «GPS Transport Control» Андрей Поджаренко забажав перевірити на собі працездатність створеного студентом додатку. Студент тут же начепив йому один із медичних браслетів і одразу продемонстрував розробку в дії (на фото) (саме, завдяки цій імпровізації та іншим відмінним результатам, він й отримав найбільший бал на захисті).

Вже з минулого року активно використовується у навчальному процесі система, яку створив Максим Коханський (науковий керівник – к.т.н., доц. Miroslav Botsula) система накопичення та пошуку посилань на набори відкритих даних http://isodata.mmss.vntu.edu.ua/. За результатами дослідження опублікована стаття у науковому фаховому виданні (https://visnyk.vntu.edu.ua/index.p…/visnyk/article/view/2013). Також, навчальному процесі з минулого року використовується створена Олександром Криликом (науковий керівник – д.т.н., проф., зав. каф. САКМІГ Віталій Мокін) комп’ютерна програма "Еколого-економічне управління регіоном" (імітаційна система у вигляді комп’ютерної гри типу «Стратегія», яка дозволяє налаштовувати свої математичні моделі процесів у регіоні, умовні позначення просторових об’єктів, до яких вони прив’язані, задавати різні налаштування і, навіть, ставить оцінку користувачам (наприклад, студентам) по 5-бальній системі, в залежності від набраних балів і нарахованих штрафів – на фото). На програму отримано свідоцтво про реєстрацію авторського права на твір. Робота цього ж студента торік посіла призове місце у ІІ турі Всеукраїнського конкурсу наукових праць із напрямку «Інформатика, обчислювальна техніка та автоматизація».

Студенти були виконавцями науково-дослідних робіт ВНТУ (за оплату). Усі роботи мають наукову новизну. Усі студенти мають наукові публікації. Четверо із них планують продовжити навчання в аспірантурі кафедри САКМІГ зі спеціальностей 126 та 124 – «Системний аналіз».
Незабаром, у лютому почнеться набір нових студентів до магістратури на спеціальність 126 кафедри САКМІГ на основі диплому бакалавра заочної форми навчання (ця кафедра - єдина у Вінницькій області та одна з небагатьох в Україні, яка пройшла ліцензування у МОН України і проводить набір до магістратури саме з цієї нової спеціальності 126 - Інформаційні системи та технології).

Докладнішу інформацію можна переглянути на сайті кафедри САКМІГ


 

опублік. Ковтун Вячеслав Васильович