На кафедрі САКМІГ нашого факультету завершився міжнародний тренінг під егідою ОБСЄ

На кафедрі САКМІГ нашого факультету завершився міжнародний тренінг під егідою ОБСЄ
 

22 грудня у Вінницькому національному технічному університеті завершився міжнародний тренінг під егідою ОБСЄ по роботі з веб-системою для автоматизації ведення, розрахунку і прогнозування з урахуванням змін клімату до 2050 року водогосподарського балансу басейну річки Дністер: http://vb.dniester-basin.org/
Ця веб-система була створена за допомоги викладачів і студентів кафедри системного аналізу, комп'ютерного моніторингу та інженерної графіки нашого факультету у межах проекту ОБСЄ "Зміна клімату і безпеку в басейні річки Дністер" протягом 2016 року. Вона реалізує методику, розроблену в Україні, та адаптовану до басейну Дністра експертами України, Молдови та Польщі за нашої ж участі протягом 2014-2015 рр.
У тренінгу взяли участь працівники Міністерства природних ресурсів Молдови, Апеле Молдовей (м. Кишинів) та Дністровсько-Прутського басейнового управління водних ресурсів (м. Чернівці) Держводагентства України, серед яких є координатор від Молдови та системний адміністратор (і координатор від України) цієї системи. Користувачами будуть державні установи України та Молдови, які займаються моніторингом стану вод, гідрометеомоніторингом та управлінням водними ресурсами – всі, хто зацікавлений у довго- та короткостроковому прогнозуванні водогосподарського балансу, оптимізацією водокористування та управлінням водними екосистемами відповідно до міжнародних норм і директив.

Система є відомчою та доступною тільки авторизованим користувачам, але в ній передбачено, що частина ресурсів є доступною усім бажаючим. Тому на завершення семінару у навчальній лабораторії ВНТУ з інформаційних технологій системного аналізу була відпрацьована процедура узгодженого представниками обох країн надання доступу усім бажаючим до водогосподарських балансів, успішно розрахованих для ряду водогосподарських ділянок, та збережених в архіві. Протягом найближчих декількох місяців система буде працювати у тестовому режимі.

Сайт системи:

http://vb.dniester-basin.org/

Іструкція користувачеві:

http://vb.dniester-basin.org/help/index.html

Докладніше на сайті кафедри САКМІГ


 

опублік. Ковтун Вячеслав Васильович