Черговий етап проекту MASTIS

Черговий етап проекту MASTIS
25.08.2016

У червні 2016 року університеті LUISS GuidoCarli– Libera University Internazionale degli Studi Sociali або Вільний Міжнародний університет Соціальних Досліджень ім. Гвідо Карлі (Рим, Італія), відбулася планова робоча зустріч учасників міжнародного освітнього проекту ERASMUS+ Capacity Building in the field of Higher Education «Створення сучасної магістерської програми в галузі інформаційних систем» (MASTIS), 561592-EPP-1-2015-1- FR-EPPKA2-CBHE-JP.

Мета заходу – методологічне визначення основних компетенцій та вимог до майбутніх міжнародних програм підготовки магістра та PhD з інформаційних систем, які мають бути розроблені та впроваджені в навчальний процес університетами-партнерами проекту MASTIS. Наш університет на цій зустрічі представляли декан ФКСА професор Олег Бісікало та завідувач кафедри КСУ професор Володимир Дубовой.

В програмі заходу були заплановані та представлені доповіді про національні приклади та особливості розробки освітніх та освітньо-наукових програм, використання для цього сучасних ІТ-платформ та інструментів, досвід співробітництва при створенні міжнародних стандартів з інформаційних систем. Було зазначено, що оптимальною основою для визначення необхідних компетенцій варто обрати European e-Competence Framework 2.0 – Європейську рамку ІКТ-компетенцій, як результат погодження робочої групи CEN. Даний стандарт визначає сферу інформаційних систем через поєднання компетенцій з ІТ та управління економічними процесами, враховуючи зростаючі рівні складності відповідних посадових ролей.

Проте внаслідок тривалої та цікавої дискусії виявилось, що ситуація з впровадження та, навіть, визначення інформаційних систем суттєво відрізняється у Європейських країнах та Україні, де суттєвий реальний попит допоки що існує лише на ІТ-спеціалістів на ринку аутсорсінгу. Повноцінно діючих інформаційних систем в Україні на кілька порядків менше, ніж у розвинутих європейських країнах, що не може не впливати на особливості освітнього процесу українських вишів. Тому створення загального погодженого плану для всіх університетів-партнерів проекту є нетривіальним завданням.

До наступної робочої зустрічі, що відбудеться у м. Каунасі (Литва), партнери проекту MASTIS на основі визначених компетенцій мають запропонувати для погодження структуру загальноєвропейської освітньої програми для підготовки магістра з інформаційних систем.


 

опублік. Ковтун Вячеслав Васильович