Результати співпраці науковців кафедри САКМІГ нашого факультету із ОБСЄ

Результати співпраці науковців кафедри САКМІГ нашого факультету із ОБСЄ

Вчені кафедри системного аналізу, комп’ютерного моніторингу та інженерної графіки (САКМІГ) факультету комп’ютерних систем і автоматики Вінницького національного технічного університету завершили перший етап робіт зі створення міжнародної веб-системи для побудови водогосподарського балансу басейну річки Дністер та його прогнозування до 2050 року, з урахуванням змін клімату, в межах проекту «Зміна клімату та безпека у Східній Європі, Центральній Азії та на Південному Кавказі», який виконується Європейською економічною комісією ООН та ОБСЄ під егідою ініціативи «Навколишнє середовище та безпека» (ENVSEC), за фінансової підтримки Інструменту стабільності Євросоюзу та Австрійського агентства розвитку.

На попередніх етапах цього проекту за участі міжнародних експертів з України, Молдови та Польщі вчені кафедри САКМІГ під керівництвом доктора наук, професора Віталія Мокіна розробили методику побудови водогосподарського балансу басейну транскордонної річки Дністер та створили комп’ютерну програму для виконання усіх розрахунків за нею. Програма впроваджена в Україні (у Державному агентстві водних ресурсів України та його Дністровсько-Прутському басейновому (ДП БУВР, м. Чернівці), Львівському, Івано-Франківському, Тернопільському, Хмельницькому, Вінницькому та Одеському управліннях водних ресурсів, тобто усіх областей України, розташованих у басейні Дністра) та у Молдові (Апеле Молдовей (це – аналог Держводагентства України), у Гідрометцентрі та в Академії наук Молдови).

Викладачі ВНТУ провели навчання роботі з програмою у м. Кишинів. Випробування були успішними, але довели необхідність створення веб-версії системи для більш зручного обміну даними моніторингу. В басейні Дністра – десь третина водогосподарських ділянок, де частина водозбору розташована в Україні, а частина – у Молдові і тому для побудови балансу спочатку потрібна консолідація даних обох країн. На засіданні робочої групи ОБСЄ у Києві у квітні 2016 року за участі представників урядів України і Молдови, де модератором був Віталій Мокін, було затверджено технічне завдання на цю веб-систему, затверджена кандидатура її системного адміністратора (працівник ДП БУВР, Чернівці) та його помічників (офіційних представників урядів України (Київ) та Молдови (Кишинів)), затверджені регламенти та алгоритми наповнення і обробки даних системи, системного адміністрування. Передбачено і дещо більший у порівнянні з локальною версією функціонал щодо побудови коротко- та довгострокових прогнозів балансу за різних сценаріїв змін продуктивних сил в басейні. Передбачено і варіант даних у відкритому доступу для широких верств населення. На даний момент вже систематизовано усі дані, сформована оптимальна база даних, визначено ролі та права доступу користувачів щодо усіх даних системи. На другому етапі (до кінця липня) буде створена пілотна версія цієї веб-системи. Її також створюють викладачі та студенти кафедри САКМІГ ВНТУ у галузі 12 – Інформаційні технології.


 

опублік. Ковтун Вячеслав Васильович