До складу нашого факультету увішла кафедра САКМІГ. Вітаємо!

До складу нашого факультету увішла кафедра САКМІГ. Вітаємо!

Кафедра системного аналізу, комп'ютерного моніторингу та інженерної графіки (САКМІГ) ВНТУ є відомою в Україні та за її межами, перш за все, своїми науково-дослідними розробками. Є правонаступницею кафедри Моделювання та моніторингу складних систем (ММСС), створеної 19 квітня 2004 року, головним чином, на базі колективу викладачів, яких об'єднувала тематика науково-дослідної лабораторії екологічних досліджень та екологічного моніторингу (НДЛ ЕДЕМ) ВНТУ. Протягом 2004-2005 років кафедру очолював академік НАПН України, д.т.н., професор, Мокін Б.І. У вересні 2012 році до кафедри ММСС була приєднана кафедра інженерної та комп'ютерної графіки (ІКГ). Відповідно, кафедра КЕЕМІГ складається із двох секцій: секції комп'ютерного еколого-економічного моніторингу (КЕЕМ) (колишня кафедра ММСС) та секції ІКГ (колишня кафедра ІКГ).

З березня 2005 року кафедру КЕЕМІГ очолює Мокін Віталій Борисович доктор технічних наук, професор, радник Голови Державного агентства водних ресурсів України, експерт проектів Програми розвитку ООН (UNDP) Екологічних програм ООН (UNEP), Європейської економічної комісії ООН, ЮНЕСКО, Глобального екологічного фонду по Дніпру, Єврокомісії, ОБСЄ, член басейнових рад Південного Бугу та Десни, член Басейнової ради Дніпра та, при ній, керівник секції з автоматизації та впровадження геоінформаційних технологій в систему управління водними ресурсами. Серед інших викладачів кафедри КЕЕМІГ є експерти проектів Єврокомісії та ОБСЄ, начальник Центру дистанційної освіти ВНТУ та ін. 9 викладачів мають вчене звання доцента і стаж викладання більше 10 років, 13 - науковий ступінь кандидата наук, є 2 здобувачі ступеню доктора наук зі спеціальності "Інформаційні технології", 5 аспірантів зі спеціальностей "Інформаційні технології", "Екологічна безпека" та "Математичне моделювання та обчислювальні методи".

Колектив кафедри займається теоретичними основами проектування та розробкою програмного забезпечення систем автоматизованого збирання, збереження та обробки даних еколого-економічного моніторингу, ведення кадастрів природних ресурсів, моделювання, прогнозування, управління та контролю за станом довкілля, систем підтримки прийняття рішень з управління в містобудуванні, на транспорті, в енергетиці, надракористуванні та інших галузях національного господарства із застосуванням сучасних інформаційних технологій, у т.ч. геоінформаційних технологій, баз даних, веб-технологій тощо. За останні 10 років викладачами кафедри КЕЕМІГ виконано більше 50 науково-дослідних робіт на замовлення ООН, Єврокомісії, Держводагентства (Держводгоспу), Держекоінспекції, Мінприроди, Мінпаливенерго, МОН України та Вінницької, Донецької, Полтавської і Кіровоградської облдержадміністрацій зі створення автоматизованих систем підтримки прийнятті рішень, баз даних, геоінформаційних систем та веб-систем для моніторингу та управління екологічними системами, водними ресурсами, каскадом водосховищ, транспортом міста, для містобудівного кадастру, надра користування та ін., які впроваджені в усіх областях України, великих містах та АР Крим. За оплату залучались більше 170 аспірантів та студентів ВНТУ з напрямків "Комп'ютерні науки" та "Екологія, охорона навколишнього середовища та збалансоване природокористування".

Кафедра КЕЕМІГ є випусковою за такими спеціальностями у галузі 12 - "Інформаційні технології"

За останні 10 років викладачами кафедри опубліковано більше 400 наукових і науково-методичних праць, у т.ч. 4 підручники з грифом МОН України, 20 посібників, 2 з яких з грифом МОН України, 15 монографій, одержано більше 40 патентів та свідоцтв про реєстрацію авторських прав на комп'ютерні програми і бази даних. Підготовлено та видано "Екологічний атлас басейну річки Південний Буг" (за фінансування Уряду Королівства Нідерланди) та "Екологічний атлас басейну річки Дністра" (за фінансування та сприяння Європейської економічної комісії ООН, ОБСЄ та Програми ООН з навколишнього середовища (UNEP — United NationsEnvironment Programme), підтримки урядів Фінляндії, Швеції, України та Молдови). Створена нова Карта водогосподарського районування України (за фінансування Програми розвитку ООН, Глобального екологічного фонду та Уряду України).

Викладачами та аспірантами кафедри КЕЕМІГ за останні 8 років захищено 1 докторську та 9 кандидатських дисертацій.

На базі кафедри діють курси підвищення кваліфікації з геоінформаційних систем та технологій.


ЗАПРОШУЄМО ДО ВСТУПУ НА СИСТЕМНИЙ АНАЛІЗ!


 

опублік. Ковтун Вячеслав Васильович