Вчені інституту проводили наукові дослідження на адронному коллайдері

В рамках наукових досліджень у напрямку фізики високих енергій у склад української делегації провідних вчених України включений науковець кафедри загальної фізики та фотоніки Вінницького національного технічного університету, к.ф.-м.н. Стасенко Владислав.

Українські учені брали участь у будівництві адронного коллайдера в Женеві, тепер вони зможуть на базі коллайдера проводити самостійні дослідження в галузі фізики високих енергій, включаючи процеси у космосі.
Так прокоментував кореспондентові Укрінформу новину про прийом України в асоційовані члени CERN заступник директора ДП «Науково-дослідний технологічний інститут приладобудування (НДТІП)» Державного космічного агентства України, заслужений діяч науки і техніки, професор В‘ячеслав Борщов.
«Сьогодні Україна вперше по-справжньому інтегрована в європейське наукове співтовариство. Раніше, починаючи з середини 90-х років, українські учені, включаючи розробників нашого Інституту, разом з колегами з Німеччини, Італії, Швейцарії, Фінляндії брали участь у будівництві адронного коллайдера у Женеві, набуваючи, тим самим, неоцінимий досвід взаємодії розумів. Тепер же ми зможемо на базі коллайдера проводити самостійні дослідження в галузі фізики високих енергій, включаючи процеси у космосі», — зазначив Борщов.
За його словами, асоційоване членство України в CERN забезпечує інвестиції у розвиток вітчизняної науки і техніки, включаючи створення нових робочих місць.
«Щодо нашого Інституту, то лише за останні кілька років ми отримали лаву нових технічних рішень з використання сонячної енергії у космосі та на землі. Завдяки асоційованому членству у CERN ми зможемо продовжити розробку модулів для виявлення енергії та швидкості руху часток, що отримуються при зіткненні пучків протонів у коллайдері», — підкреслив вчений.


 

опублік. Ковтун Вячеслав Васильович