Студенти нашого інституту - переможці першого муніціпального хакатону

Хакатон — термін, котрому усього чотири роки. Він утворений від слів «хакер» і «марафон», а позначає захід, під час якого програмісти інтенсивно працюють над створенням нового додатку чи сервісу. Ті, хто зголосився взяти участь у хакатоні, формують команди і, зібравшись у визначений час у визначеному місці, напружено створюють нові програми за певною тематикою.

Хакатони для України не новація, але у вінницькому програмістському дійстві головним рушієм стала міська влада. Тож, хакатонці мали написати мобільні та веб-додатки, які покращили б інформаційний та інфраструктурний простір Вінниці. Тобто програмісти мали вирішили якусь нагальну проблему міста чи додати йому туристичної привабливості.

Компанія Microsoft Україна надала головний приз – два смартфона під управлінням MS Windows Phone. На ці та інші винагороди претендувало 12 команд програмістського марафону. До речі, не лише з вінницького регіону, а й з інших міст України (Маріуполя, Кіровограда тощо). І вік учасників не обмежувався студентським. Були й досвідчені програмісти, котрим 30+.

Стартувавши о 15.00 19 жовтня, марафонці фінішували рівно через добу. Найхардкорніші гіки кодили всю ніч, інші, взявши тайм-аут на сон, продовжили роботу, відпочивши. Потому тривали презентації результатів розробок та виголошення переможців.

За вердиктом прискіпливого журі, де були й столичні програмістські гуру, найвдаліше із поставленим завданням впоралися команди BlackTech і VinGuys. Фахівець із розробки програмного забезпечення Microsoft Україна Сергій Байдачний вручив переможцям смартфони.

Хлопці із BlackTech — першокурсники Ерік Коцюба, капітан команди (група 1КН-13б ІнІТКІ), Кирило Костенецький (2АВ-13б ІнАЕКСУ) і Роман Ванюта (2ПІ-13б ІнІТКІ) та другокурсник Антон Роздорожнюк (1КН-12б ІнІТКІ) таке високе поцінування отримали за розробку рішення «Зелена хвиля».

Юні програмісти взялись за створення «зеленого коридору» для автомобілістів. Користуючись інформацією ДАІ та Вінницької міськради про розміщення і фази роботи світлофорів на вулиці Київська (від перехрестя з вулицею Тарногродського до перехрестя з вулицею В’ячеслава Чорновола), вони розробили алгоритм визначення оптимальної швидкості на різних ділянках цієї дороги, в залежності від інтенсивності руху у різний час доби. Інший алгоритм, навпаки, оптимізує фази світлофорів за різної інтенсивності руху. Розробка дає змогу оптимізувати швидкість руху транспорту на цьому шляху так, що не утворюватимуться затори і автівки проїжджатимуть цю частину Київської на зелене світло, не зупиняючись на світлофорах. Алгоритми реалізували на веб-додатку, розміщеному на сервері ВНТУ. І ще розробили додаток для доступу до цього веб-додатку із смартфонів.

Саме зазначену ділянку вулиці Київської у Вінницькій міськраді вважають однією із найпріоритетніших для автоматизованого регулювання руху і протягом останніх років вже встановили там відповідне обладнання. Тепер, справа за моделями та програмним забезпеченням.

Успіх BlackTech зумовлений і тим, що над подібною проблемою вони вже працювали в університеті. Їздили на Київську, оцінювали інтенсивність та закономірності руху автомобілів у різний час та по різних смугах.

Другий переможець VinGuys — це третьокурсники кафедри АІВТ Інституту АЕКСУ Ігор Димбовський і Андрій Дзигар, які взялись за розробку туристичного порталу Вінниці.

Ідея менш оригінальна, адже одразу кілька команд хакатону вирішили створювати туристичний портал для містян і гостей Вінниці. Але VinGuys використала для туристичного додатку відкриті дані із twitter, 4sq, instagram, wikipedia тощо для прив’язки до конкретного туристичного об’єкта. Саме це виділило їх проект поміж аналогічних, котрі пропонували весь контент підтримувати самостійно.

Оскільки темою хакатону стали мобільні додатки для покращення життя в місті, представники міської влади пообіцяли підтримувати такі проекти і незабаром провести круглий стіл, куди запросять їх розробників.

А VinGuys — Ігор Димбовський і Андрій Дзигар вирішили свій смартфон подарувати рідному Інституту автоматики, електроніки і комп’ютерних систем управління.

Захід учасникам сподобався легкою, приязною і цілеспрямованою атмосферою. На хакатоні успішно працювали ментори, котрі впродовж дійства допомагали командам і технічно, і щодо ідей та їх реалізації.

Організатор та головний натхненник вінницького хакатону — розробник і архітектор ПЗ Олександр Краковецький, кандидат технічних наук з інформаційних технологій, експерт ІТ-галузі та активний член технічного суспільства, колумніст Forbes.

«Ідея вінницького муніципального хакатону виникла у мене, коли був як ментор в Астані (Казахстан) на хакатоні «SmartAstana». Команди із різних міст за підтримки регіональної влади два дні розробляли веб-сервіси і мобільні додатки, що мали вирішити нагальні проблеми містян. Муніципальні сайти і сервіси повсюди потребують ретельного вдосконалення. До того ж смартфони нині досить поширені і могли б використовуватись значно ефективніше», — розповідає пан Олександр.

Нині Олександр Краковецький керує DevRainSolutions – компанією із розробки програмного забезпечення, а ще зовсім недавно був студентом та аспірантом ВНТУ.

опублік. Ковтун Вячеслав Васильович