Конференція трудового колективу Університету затвердила річний звіт ректора


Відбулася Конференція трудового колективу Вінницького національного технічного університету. У роботі Конференції взяли участь 111 делегатів (загальна кількість обраних – 154 особи), які представляють усі структурні підрозділи, в т. ч. студентське самоврядування. 

На початку засідання делегати конференції та запрошені вшанували хвилиною мовчання пам’ять усіх загиблих у війні за незалежність. 

Після традиційного звучання Національного Гімну України до зали засідання КТК з колядою та віншуванням завітали активісти клубу ВНТУ.

 

Приємною несподіванкою було привітання від творчого колективу військової частини А2656, який чудовою святковою програмою та дзвінкими колядками подарував усім присутнім дивовижне відчуття святкової радості. 
 

Зі словами вдячності ректору Віктору Біліченку, Центру ветеранського розвитку, приймальній комісії ВНТУ та колективу ВНТУ звернулися депутатка Вінницької міської ради Олена Верлан-Кульшенко та військовослужбовець в/ч 3028 бригада "Червона калина" НГУ, студент 1 курсу ОП "Транспортні технології" Олександр Майданюк. На знак вдячності гості подарували прапор з підписом Головнокомандувача Збройних Сил України Валерія Залужного.
 

 

Перше і ключове питання, яке було представлено на розгляд Конференції – звіт ректора про підсумки роботи колективу Університету за 2023 рік

Ректор висвітлив ряд важливих аспектів, розкривши досягнення університету в різних сферах його діяльності.

 

Одним із ключових аспектів були загальні показники та рейтинги ВНТУ. Ректор детально розкрив стан підвищення якості освіти, наукових досягнень та інноваційних розробок, що визначають престижність університету в національному та міжнародному масштабах. Варто наголосити на тому, що у І півріччі 2023 року ВНТУ посідає перше місце серед закладів вищої освіти з найвищою винахідницькою активністю. За результатами оцінювання  у 2023 році Вінницький національний технічний університет отримав мінімальну суму у переліку закладів вищої освіти за ступенями ризику, що засвідчує найнижчий ступінь ризику. Цьогоріч університет посів 23 місце в консолідованому рейтингу вишів України та  6 місце серед найкращих технічних закладів вищої освіти України. Ще одним важливим показником є те, що за рейтингом «ТОП-200 Україна» ВНТУ у 2023 році посів 19 місце з 200 університетів України. За рейтингом UniRank University Ranking 2023 ВНТУ піднявся з 21 на 13 місце серед 181 українських ЗВО. Особливої уваги заслуговує те, що ректор ВНТУ Віктор Біліченко увійшов до рейтингу найкращих ректорів та університетів 2023 року The World Rating of the Best Chancellors and Universities. У рейтингу представлено 1000 університетів та їхніх ректорів з різних країн. Від України до рейтингу потрапили ректори 30 закладів вищої освіти, ВНТУ посів 14-те місце.

Також у звіті відзначено успішні результати вступної кампанії, що свідчить про популярність та довіру до навчального закладу серед абітурієнтів.
 

 

Освітня діяльність також була детально проаналізована, враховуючи динаміку чисельності працівників ВНТУ та динаміку чисельності здобувачів вищої освіти з 2015 по 2023 рр. Розглянуто контингент здобувачів, які навчаються в Університеті за факультетами, контингент здобувачів вищої освіти, які навчаються за програмою академічної мобільності студентів (ПАМС) «Подвійний диплом». Особливу увагу було зосереджено на діджиталізації освітнього процесу, ліцензуванні, нових спеціальностях, освітніх програмах та на акредитації освітніх програм на всіх рівнях вищої освіти у 2023 році.

Наукова і науково-технічна діяльність була охарактеризована в розрізі проведених досліджень, публікацій та внеску університету в розвиток науки та технологій протягом 2019-2023 рр. Проаналізовано обсяги фінансування наукової та науково-технічної діяльності, результати науково-дослідної діяльності НДЛ ВНТУ, підготовку кадрів вищої кваліфікації, кількість дисертацій, що їх захистили докторанти, аспіранти та працівники університету, показники роботи спеціалізованих вчених рад університету, захист прав інтелектуальної власності на результати наукової, науково-технічної та творчої діяльності тощо. 

Міжнародне співробітництво було визначено як стратегічний напрям для університету. Розглядалися партнерства з іншими ЗВО, науковими установами та підприємствами з метою обміну знаннями та розширення глобального впливу. Зокрема, було зосереджено увагу на підписанні угоди про співробітництво з Технологічним університетом міста Карлсруе (Karlsruher Institutfür Technologie) та на можливостях, які відкриває ця співпраця. Також було згадано про підписання угоди з Технологічним університетом міста Кельце та Університетом Яна Кохановського. Загалом у міжнародному стажуванні та проєктах з академічної мобільності у 2023 році взяло участь 75 викладачів та 414 студентів університету. За підсумками 2023 року загальна кількість іноземних здобувачів вищої освіти у ВНТУ становить 164 особи. Країни походження: Китайська Народна Республіка, Республіка Еквадор, Королівство Марокко, Турецька Республіка. Закцентовано увагу на пілотному проєкті Міністерства у справах ветеранів, Вінницької обласної військової адміністрації та ВНТУ — Центрі ветеранського розвитку.

 

 

Соціально-організаційна робота у 2023 році визначалась як важливий аспект студентського життя. Обговорювалися заходи, спрямовані на покращення комфорту та забезпечення всебічного розвитку студентського середовища. Розглянуто важливий аспект життєдіяльності університету в умовах воєнного стану — всестороння волонтерська діяльність університету.

При звітуванні щодо питання утримання та розвитку інфраструктури університету у 2023 році ректор університету детально розглянув програму фінансування проєкту «Вища освіта України». На сьогодні університетом виділено суму на реалізацію проєкту 4 152 903 €, з них сума 198 752 € – на проєктні роботи, в тому числі авторський нагляд, технічний нагляд – 170 274 €, на будівельні роботи – 3 783 877 €. За результатами тендеру на проєктування, у якому взяли участь три проєктні організації, переможець – ТОВ «ВБК СТАНДАРТ», який запропонував виконати роботи з проєктування за 3 540 000 грн (навчальний корпус №3) та 2 490 000 грн (головний навчальний корпус). У розрізі звітування по даному питанню також проаналізовано проведення відновлювальних та аварійних ремонтних та інших робіт із забезпечення поточної експлуатації об’єктів університету. Всього у 2023 році згідно з журналом реєстрації робіт в АГЧ виконано 1418 ремонтних робіт, у тому числі 485 загальнобудівельних, 404 електромонтажних, 196 сантехнічних та інші.

Фінансова і господарська діяльність університету викликала особливий інтерес в учасників конференції. На фінансування наукової та науково-технічної діяльності університету у 2023 році із загального фонду державного бюджету Міністерством освіти та науки України були виділено кошти  в сумі 2 млн 716 тис. 640 грн, з них виконано 2 млн 531 тис. 734 грн. (4 державні теми). По програмі «Підтримка пріоритетних напрямків наукових досліджень і науково-технічних (експериментальних) розробок у закладах вищої освіти» (1 тема), були виділені кошти в сумі 99 тис. 500 грн, використали – 99 тис. 500 грн. Кошти передбачені для здійснення наукової діяльності, використовуються в повному обсязі виключно за цільовим призначенням. Надходження по спеціального фонду за послуги від наукової діяльності (держбюджетні теми) у 2023 році по плану становили 1 млн 600 тис. грн. Даний показник зріс на кінець 2023 року на 13,6 % і становить – 1 млн 817 тис. тис. 382 грн. Від Національного фонду досліджень у 2023 році надійшли кошти в сумі 971 тис. 366 грн.

Інформація про діяльність Наглядової ради ВНТУ завершила звіт ректора.

Робота ректора ВНТУ Віктора Біліченка протягом 2023 року отримала позитивну оцінку: члени Конференції одноголосно затвердили звіт за 2023 рік.


опублік. Косарук Олена Миколаївна