Вінниця.info висвітлює закулісся студентського життя ВНТУ


17 лютого, до Вінницького національного технічного університету завітала кореспондентка вінницького інформаційного ресурсу Вінниця.info Марія Підгородецька.

«Конструювання роботів, макетування цілих кварталів, 3D-моделювання, вимірювання атмосферного тиску, розроблення протезів та реконструкція вулиць – це тільки невелика частина того, який світ відкривається перед студентами Вінницького національного технічного університету», - пише Марія.

Розпочалася наша екскурсія із зустрічі зі студентами та викладачами кафедри будівництва, міського господарства та архітектури факультету будівництва, цивільної та екологічної інженеріїДоцент кафедри БМГА Світлана Риндюк презентувала в одній із навчальних аудиторій кафедри макети вінницьких вулиць, кварталів та будинків. Їх власноруч виготовляють студенти, які навчаються на спеціальності 192 «Будівництво та цивільна інженерія», в якості курсових проектів. Спочатку, здобувачі досліджують недоліки місцевої інфраструктури і визначають що потрібно покращити. Далі розробляють 3D-модель з якої відтворюють самі макети.

ФБЦЕІ

«За дверима факультету інтелектуальних інформаційних технологій та автоматизації можна відчути атмосферу майбутнього. Це простір, де студенти програмують та самостійно створюють роботів», - зазначає кореспондентка щодо наукової та навчальної сфери діяльності здобувачів кафедри комп'ютерних наук.

ФІІТА

Навчальна лабораторія з інформаційних технологій та системного аналізу вразила гостю тим, що на кафедрі системного аналізу та інформаційних технологій, студенти навчаються розробці мобільних пристроїв, створюють інформаційні системи та працюють над різноманітними ІТ-проектами.

«У нас на спеціальностях 124 «Системний аналіз» та 126 «Інформаційні системи та технології» (освітня програма «Прикладні інформаційні технології») студенти вчаться обробці даних з використанням технологій штучного інтелекту, обробці даних для самих роботів, програмуванню мобільних додатків та створенню веб-систем», - говорить завідувач кафедри системного аналізу та інформаційних технологій Віталій Мокін.

У січні 2022 року професор ВНТУ Віталій Мокін першим в Україні отримав звання Kaggle Datasets Master. А наприкінці минулого року саме за ініціативи завідувача кафедри САІТ запрацювала автоматична станція громадського моніторингу атмосферного повітря. Тепер усі можуть бачити щохвилинні дані по 12 показниках. Дослідження по забрудненості повітря роблять і самі студенти.

ФІІТА

У лабораторному центрі ВНТУ «BIOART» факультету інформаційних електронних систем студенти можуть відпрацьовувати свої навички в 3D-моделюванні, в 3D-друку, випробовуванні міцності матеріалів та протезуванні.

Доцент кафедри біомедичної інженерії та оптико-електронних систем Дмитро Штофель пояснює, що лабораторію ВНТУ «BIOART» створено в рамках програми «Erasmus +», щоб студенти могли тренуватися та отримувати практичні навики, зокрема, у протезуванні та роботі з медичним обладнанням. Тут студенти можуть перевести з живої речі у таку ж саму штучно відтворену. Наприклад, можна відсканувати руку, перевести її в 3D модель і зробити на 3D принтері її схожу копію. Також, можуть дослідити як працює медичне обладнання, порозбирати його, що дає їм знання як це обладнання взаємодіє з живим організмом.

ФІЕС

Професор кафедри екології, хімії та технології захисту довкілля факультету будівництва, цивільної та екологічної інженерії Сергій Кватернюк розповідає, що студенти під час практичних робіт виходять до річки, практикуються брати проби води на спеціальному обладнанні, а потім в лабораторії досліджують її стан. Таким чином майбутні екологи навчаються вимірювати забруднення води різних параметрів.

ФБЦЕІ

На кафедрі галузевого машинобудування факультету машинобудування та транспорту гостей зустрічає робот-розвідник, який тут же і виготовлений на 3D-принтері. Окрім того, студенти тут вивчають нові програмні продукти та практикуються на верстаті з числовим програмним керуванням та лазерним гравером.

Завідувач кафедри галузевого машинобудування, професор Леонід Поліщук зазначає, що презентований робот, до створення якого залучалися студенти, запрограмований на збір та передачу інформації. Також цікаву роботу виконував наш студент бакалавр, який спроектував та виготував модель протеза зап’ястя руки.

ФМТ

Джерело: https://www.vinnitsa.info/news/urbanizatsiya-roboty-i-protezy-zakulissya-student-s-koho-zhyttya-vinnyts-koho-tekhnichnoho-universytetu.html?fbclid=IwAR0SwZn9B1OBPsHJTE98QHShqrHm5zKbhSVGzY_mDJV14lZXGTgAHzx5w8Q

 

опублік. Косарук Олена Миколаївна