УНІВЕРСИТЕТ ПІДПИСАВ МЕМОРАНДУМ ПРО СПІВРОБІТНИЦТВО З КОМПАНІЄЮ «УТІЛІКС.УАН»


22-26 листопада 2021 року підписано меморандум про співробітництво між Вінницьким національним технічним університетом та Товариством з обмеженою відповідальністю «УТІЛІКС.УАН».  Метою підписання меморандуму є розвиток співробітництва у дослідницькій і науково-навчальній діяльності у сфері інтернету речей.

Сьогодні, 13 грудня, відбулась зустріч директора компанії «УТІЛІКС.УАН», яка є оператором французької компанії Sigfox в Україні, Дмитра Озерова з ректором Вінницького національного технічного університету Віктором Біліченком з метою обговорення підписаного меморандуму.

«УТІЛІКС.УАН»

 У зустрічі також взяли участь декан факультету комп'ютерних систем і автоматики (з січня 2022 року – інтелектуальних інформаційних технологій та автоматизації) ВНТУ Володимир Севастьянов  та завідувач кафедри системного аналізу та інформаційних технологій (САІТ)  ВНТУ  Віталій Мокін, який  і є організатором зустрічі.

«УТІЛІКС.УАН»

Компанія Sigfox є одним зі світових лідерів у сфері Інтернет речей та смарт-технологій. Її рішення впроваджені у 75 країнах світу, до їх мережі підключено біля 20 млн. пристроїв. З 2021 року розпочалось встановлення вишок-базових станцій Sigfox і в Україні і ними вже охоплена територія, де проживає 10 млн. людей, у т.ч. є станція і у Вінниці. Існує багато прикладів використанням їх пристроїв: дистанційне збирання даних про споживання комунальних ресурсів (лічильники на воду, світло тощо), моніторинг пожежних гідрантів, моніторинг та обслуговування вуличного освітлення, дані про цілісність інженерної інфраструктури, інформування про розташування доступних паркомісць, спрощення авторизації для паркування, стеження за локаціями орендних велосипедів, відстеження робочого стану медичних пристроїв, моніторинг якості повітря та стану вод і ґрунтів, оптимізація маршрутів збирання сміття, у будівельній сфері (відстеження застигання бетону), в агросекторі, контроль збереження продуктів харчування тощо.

Завідувач кафедри  САІТ Віталій Мокін на своїй Facebook-сторінці повідомив, що на кафедру САІТ передано унікальне обладнання Sigfox, у т.ч. станцію для розгортання мережі у ВНТУ, сенсори, мікроконтролери, розумні пристрої. На базі ФКСА (ФІІТА) формується робоча група, яка займеться опануванням роботи з цим обладнанням. З часом, до неї зможуть приєднатись представники й інших факультетів. На першому етапі планується впровадити це обладнання у навчальний процес для студентів та аспірантів. На другому, за ініціативи ректора, планується реалізація пілотного проєкту із встановлення розумних лічильників комунальних послуг ВНТУ з метою оптимізації енергоспоживання. На третьому етапі студенти та викладачі університету зможуть розробляти і впроваджувати свої рішення на базі Sigfox вже не у навчальних цілях, а у реальному секторі економіки – такий напрямок та умови співпраці також піднімались на цій зустрічі.

Важливо, що ВНТУ є першим закладом вищої освіти в Україні, який підписав Меморандум із компанією «УТІЛІКС.УАН» для впровадженням технологій Sigfox для Інтернету речей та смарт-рішень. Саме за такими технологіями – майбутнє!

Інформація з офіційної Facebook-сторінки  В. Б. Мокіна.

 

опублік. Косарук Олена Миколаївна