Центр забезпечення якості освіти ВНТУ (Центр) був створнений рішенням Вченої ради ВНТУ від 30.08.2019 р. (протокол №1) та затверджений наказом ректора ВНТУ.
Центр забезпечення якості освіти ВНТУ створений з метою забезпечення всебічного розвиток здобувачів вищої освіти ВНТУ та їх якісної підготовки до професійної діяльності та активної участі у суспільному житті, дбаючи про посилення позитивного іміджу ВНТУ та його конкурентоспроможності в Україні та за її межами, спираючись на закони України «Про освіту», «Про вищу освіту».
Центр є підрозділом Головного центру організації та методичного забезпечення навчання Вінницького національного технічного університету, що здійснює моніторинг освітньої діяльності, академічної доброчесності та формує аналітичні дані академічної діяльності для ефективного управління якістю освіти у ВНТУ.​​​​​​
Центр створюється, реорганізовується та ліквідовується наказом відповідно до встановленого у ВНТУ порядку. Центр у своїй діяльності керується законодавством України, іншими нормативними актами, Статутом ВНТУ та Положенням про Центр забезпечення якості освіти ВНТУ

 
ОСНОВНІ ЗАВДАННЯ
  1. Реалізація місії та стратегії розвитку ВНТУ із забезпечення якісної, доступної сучасної освіти; підготовки фахівців, здатних до практичної реалізації отриманих знань у науці, виробництві та бізнесі; розвитку творчого наукового потенціалу молоді, намагання до самоосвіти та саморозвитку особистості як життєвої необхідності.
  2. Організація функціонування системи забезпечення якості вищої освіти у ВНТУ.
  3. Залучення усіх учасників освітнього процесу та зовнішніх стейкхолдерів до забезпечення якості освіти у ВНТУ.
  4. Підтримка академічної доброчесності і свободи та застереження проти академічного плагіату.
  5. Сприяння впровадженню результатів наукової діяльності та практичної складової в освітній процес.
  6. Сприяння формуванню та розвитку інноваційного освітнього середовища у ВНТУ.
  7. Запобігання нетолерантності будь-якого типу або дискримінації щодо здобувачів вищої освіти чи працівників ВНТУ.
  8. Сприяння прозорості та публічності діяльності ВНТУ.
  9. Сприяння інтеграції ВНТУ у Європейський простір вищої освіти.
ОСНОВНІ ФУНКЦІЇ
  1. Участь у розробленні стратегії та політики ВНТУ щодо формування внутрішньої системи забезпечення якості вищої освіти
  2. Надання керівнику ВНТУ та Вченій раді ВНТУ необхідної інформації для прийняття управлінських рішень з питань внутрішньої системи забезпечення якості освіти, а також підготовка відповідних проектів.
  3. Здійснення планування роботи Центру відповідно до системи заходів щодо забезпечення якості освіти.
  4. Опитування, анкетування, інтерв’ювання здобувачів вищої освіти, наукових, науково-педагогічних та педагогічних працівників, випускників ВНТУ та роботодавців; обговорення у фокус-групах отриманих результатів з метою визначення пріоритетних напрямків покращення якості освіти у ВНТУ та удосконалення існуючої системи оцінювання знань здобувачів вищої освіти.
  5. Проведення спільних координаційних нарад із структурними підрозділами ВНТУ, які виконують завдання пов’язані із забезпечення якості освіти.
  6. Формування рекомендацій щодо приведення у відповідність документації, яка регламентує діяльність структурних підрозділів ВНТУ в частині забезпечення якості освіти.
  7. Внесення пропозицій, рекомендацій ректору ВНТУ щодо формування політики ВНТУ в частині системи забезпечення якості освіти.
  8. Організація моніторингу та періодичного перегляду освітніх програм та навчальних планів з метою забезпечення якості освіти.
  9. Надання консультацій та роз’яснень з питань забезпечення якості вищої освіти ВНТУ розробникам освітніх програм, керівникам структурних підрозділів та органам студентського самоврядування.
  10. Проведення та оприлюднення результатів оцінювання і аналізу освітніх досягнень здобувачів вищої освіти на офіційному веб-сайті.
  11. Аналіз звернень здобувачів вищої освіти, наукових, науково-педагогічних та педагогічних працівників щодо якості освітнього процесу з метою формування рекомендацій щодо постійного вдосконалення процесу надання освітніх послуг.
  12. Підтримка при проходженні зовнішнього оцінювання якості освіти у ВНТУ.
  13. Підтримка при проходженні процедури започаткування (розширення) освітньої діяльності ВНТУ.
  14. Покладення на Центр інших функцій, не передбачених цим Положенням, дозволяється після внесення до цього Положення відповідних змін та доповнень.