Кафедрі ЕЛЕКТРИЧНИХ СТАНЦІЙ ТА СИСТЕМ ВНТУ – ПІВСТОЛІТТЯ!
21 жовтня у Вінницькому національному технічному університеті відбулись урочисті збори з приводу 50-річного ювілею кафедри електричних станцій та систем.
5 вересня 1972 року у Вінницькому філіалу КПІ було створено кафедру «Електричні станції», а вже 18 вересня цього ж року, згідно наказу №106, – закріплено за цією кафедрою її перші дисципліни: «Електрична частина станцій та підстанцій», «Електричні обладнання теплових станцій», «Спецрозділи експлуатації електрообладнання теплових станцій», «Електротехнічні матеріали», «Електричні системи та мережі», «Техніка високих напруг», «Релейний захист і автоматика». Крім того, згідно цього ж наказу, до Вінницького філіалу КПІ було передано лабораторії «Електричних станцій», «Електричних систем і мереж», «Техніки високих напруг», «Релейного захисту і автоматики» та «Електротехнічних матеріалів». Відтоді і почалося становлення теперішньої кафедри електричних станцій та систем, поступово зростаючи з кожним роком, як на науковому шляху, так і на шляху підготовки висококваліфікованих кадрів для всієї країни та поза її межами.
І хоч святкування такого, як мріялось нам усім, не було, у зв’язку з важкою ситуацією в нашій країні, проте жодні тривоги та ракети не завадили зустрітись усім тим, хто своє життя, пов’язав з нашою кафедрою. На збори завітало чимало випускників різних років, колишніх та теперішніх викладачів та науковців кафедри, а також онлайн під’єднались десятки друзі кафедри з різних закладів освіти, підприємств та установ.
Привітав кафедру з ювілеєм ректор ВНТУ, д.т.н., професор Віктор БІЛІЧЕНКО, який відзначив високий науковий рівень кафедри, а також відмітив професіоналізм науково-педагогічного складу кафедри усіх років, адже за півстолітній термін було підготовлено більше 5000 енергетиків, які успішно працювали та працюють в галузі в усьому світі.
Завідувач кафедри, д.т.н., професор Вячеслав КОМАР, у своєму вітанні пригадав усіх, хто впродовж цих 50-ти років працював на кафедрі, відмітив кадровий потенціал теперішнього складу, а також розповів, як відбувається наукова та фахова підготовка студентів та аспірантів кафедри.
Д.т.н., професор, заслужений діяч науки і техніки України, академік Академії наук вищої освіти України Петро ЛЕЖНЮК, який донедавна очолював кафедру електричних станцій та систем понад 25 років, розповів усім, які саме наукові здобутки має кафедра і що було впроваджено на практиці. Більшість з розробок і сьогодні успішно використовуються, як в навчальному процесі, так і на різних енергетичних підприємствах України.
На урочисті збори завітало чимало випускників кафедри, які привітати свою Альма-матер, а саме: генеральний директор АТ «Вінницяобленерго» Андрій ПОЛІЩУК, ІТ-директор АТ «Вінницяобленерго» Юрій ТОМАШЕВСЬКИЙ, головний технолог відділу формування корисного відпуску АТ «Вінницяобленерго» Сергій МАТВІЄНКО, заступник директора технічного з високовольтних мереж АТ «Вінницяобленерго» Антон ПЕРЕВЕРТАЙЛО, начальник відділу енергобалансів та нормування технологічних втрат електроенергії АТ «Вінницяобленерго» Олександр Бурикін, перший заступник директора ТОВ «Подільський енергоконсалтинг» Андрій ХИЖНЯК, директор ТОВ "НЕСС ЕНЕРДЖІ" Сергій КРАВЧУК, керівники ЗЕА "НОВОСВІТ" Сергій КУЛЬМАТИЦЬКИЙ та Євгеній НІКІТОРОВИЧ, ТОВ «Енергоінвест» Володимир ЖИТНІК, ТОВ «Український технологічний продукт» Сергій ПІДГОРЕЦЬ та інші. До заходу в онлайн режимі долучились друзів з Інституту відновлюваної енергетики НАН України, НТУ «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського», НУ «Львівська політехніка», НТУ «Харківський політехнічний інститут», ПрАТ «Рівнеобленерго», АТ "Хмельницькобленерго", тощо. Дякуємо всім за підтримку.
Колектив кафедри від початку великомасштабного вторгнення постійно підтримує військових на фронті. Силами колег кафедри, а також усіх небайдужих громадян, які відгукнулись на їх запит, було зібрано кошти і закуплено 2 безпілотні літальні апарати для однієї з бригад, де зараз проходить службу наша колега, к.т.н., доцент Світлана БЕВЗ. До речі, Світлана Володимирівна разом зі своїм чоловіком, який також служить в ЗСУ, змогли приїхати на збори, присвячені ювілею кафедри, подякували за постійну підтримку військових та привітали усіх колег з 50-річчям рідної кафедри.
Було також організовано збір коштів на ЗСУ і на самих урочистих зборах. Кожному, хто до нас завітав колектив кафедри підготував подарунок на згадку, а натомість, за бажанням, гості мали змогу передати кошти на потреби 59 бригади. В загальному підрахунку було зібрано за вечір більше 12 тисяч гривень. Тож дякуємо усім, хто долучився!
Ще раз вітаємо колектив кафедри, студентів та випускників з такою чудовою датою – 50-річчям! Бажаємо натхнення, нових наукових звершень, процвітання та МИРУ!
Результати діяльності кафедри ЕСС можете переглянути за посиланням:
/fdb/sites/219/news/1951/50_%D1%80%D1%96%D1%87%D1%87%D1%8F_1.pdf

/fdb/sites/219/news/1951/50_%D1%80%D1%96%D1%87%D1%87%D1%8F_2.pptx









опублік. Лесько Владислав Олександрович