Logo of FIITA
Все буде, Україна ! 🇺🇦

Факультет інтелектуальних інформаційних технологій та автоматизації

Що таке ФІІТА?

Факультет інтелектуальних інформаційних технологій та автоматизації є одним з провідних за фаховим спрямуванням, кадровим складом та матеріально-технічним забезпеченням навчально-наукових підрозділів Вінницького національного технічного університету.

Icon of people

1000+

Студентів успішно навчаться на факультеті інтелектуальних інформаційних технологій та автоматизації

Icon of hat

12+

Докторів та професорів навчають студентів

Icon of bag

65+

Кандидатів наук та доцентів викладають на факультеті

Icon of teacher

5

Перспективні та актуальні спеціальності на вибір

Icon of hand

95%

Відсоток викладачів ФІІТА з науковим ступенем та вченим званням

Сучасні та затребувані технології

На факультеті інтелектуальних інформаційних технологій та автоматизації студенти вивчають лише актуальні та затребувані технології, які активно використовуються в розробці та підтримці ІТ-продуктів.

Icon of C++
C/C++, .NET platform

Мова програмування високого рівня з підтримкою кількох парадигм програмування

Профільна дисципліна
Icon of Html
Html 5

Мова тегів, засобами якої здійснюється розмічання вебсторінок для мережі Інтернет

Поглиблене вивчення
Icon of Css
CSS 3

Спеціальна мова стилю сторінок, що використовується для опису їхнього зовнішнього вигляду

Поглиблене вивчення
Icon of JavaScript
JavaScript

Об'єктно-орієнтована, динамічна, прототипна мова програмування. Найчастіше використувається у WEB

Поглиблене вивчення
Icon of Python
Python

Iнтерпретована об'єктно-орієнтована мова високого рівня зі строгою динамічною типізацією

Поглиблене вивчення
Icon of Java
Java

Oб'єктно-орієнтована мова програмування

Профільна дисципліна
Icon of PHP
PHP

Cкриптова мова програмування, була створена для генерації HTML-сторінок на стороні веб-сервера

Поглиблене вивчення
Icon of MySQL
MySQL

Вільна система керування реляційними базами даних

Ознайомлення

Робота у крутих ІТ-компаніях

Під час навчання в університеті студенти мають можливість пройти стажування у провідних ІТ-компаніях України, а згодом влаштуватись на цікаву та високооплачувану роботу

Спеціальності

Факультет інтелектуальних інформаційних технологій та автоматизації пропонує на вибір 5 актуальних і перспективних освітніх програм за 4 спеціальностями

Комп’ютерні науки

Спеціальність 122

Освітня програма: Комп’ютерні науки

Фахівці з комп'ютерних наук мають ґрунтовні знання у сфері сучасних ІТ; програмування в широкому спектрі мов (Java, C/C++, Python, JavaScript тощо) в різних середовищах та оточеннях (Web, Desktop, Mobile); програмування систем штучного інтелекту (Neural Network, Machine Learning, Data Science); розробки власних стартапів; бізнес-аналітики (бази даних та знань, Data Mining); адміністрування комп’ютерних мереж (CISCO тощо); комп’ютерної графіки та Web-дизайну (AdobePhotoshop, AdobeIllustrator тощо); що дозволяє почувати себе впевнено на ІТ-ринку праці, динамічно рости і розвиватися, гарантовано знайти перспективну роботу в ІТ-компаніях, як вітчизняних, так і зарубіжних.

Кафедра комп’ютерних наук тісно співпрацює з успішними ІТ-компаніями та постійно впроваджує в навчальний процес найкращий міжнародний досвід підготовки ІТ-фахівців. Зокрема, уже з 1 курсу наші студенти вивчають програмування за всесвітньовідомим курсом CS50 від Гарвардського університету (США).

Великий ринковий попит на випускників спеціальності 122 «Комп’ютерні науки» є постійним, адже вони стажуються (під час навчання) та працюють на позиціях в ІТ: QA, Software Engineer, Full-Stack Developer, UX/UI дизайнер, Project Manager, DevOps, а також SEO-спеціалістами; розробниками мобільних застосунків, в тому числі для комп’ютерних ігор та соцмереж (Meta, Telegram, Instagram тощо); ІТ-фахівцями в бізнесовій та банківській діяльності.

  • 105
  • Ліцензований обсяг прийому
  • 48
  • Максимальне держзамовлення
  • 138.9
  • Прохідний бал на бюджет за попередній рік
Детальніше

Освітня програма: Програмування та комп'ютерні технології

Бакалаврат з ПКТ – це ідеальна базова вища освіта для тих, хто бажає зрозуміти світ програмування та сформувати надійний базис для майбутньої ІТ-кар'єри. Наші викладачі та зв’язки в ІТ-компаніях допоможуть вам здобути навички, необхідні для створення сучасного програмного забезпечення та реалізації інноваційних комп'ютерних технологій (штучний інтелект, машинне навчання, кібербезпека, Інтернет речей, Великі дані, хмарні технології).

Отримайте освіту, яка підготує вас до майбутнього!
  • 50
  • Ліцензований обсяг прийому
  • 14
  • Максимальне держзамовлення
  • 138.9
  • Прохідний бал на бюджет за попередній рік
Детальніше

Системний аналіз

Спеціальність 124

Освітня програма: Системний аналіз

Останнім часом жодне потужне підприємство не обходиться без системних аналітиків, які відіграють у виробництві ключову роль. Задачі аналітика – це спілкування із замовником, вибір оптимальних шляхів вирішення його задач, проектування системної архітектури ІТ-рішення, ІТ-менеджмент проекту та тестування створених програм.

Системні аналітики опановують різні технології аналізу даних, зокрема веб-аналіз, бізнес-аналітику, просторовий аналіз та Big Data Mining, прийняття рішень, Machine Learning тощо, тому мають найбільші зарплати в галузі ІТ.

  • 25
  • Ліцензований обсяг прийому
  • 8
  • Максимальне держзамовлення
  • 169.3
  • Прохідний бал на бюджет за попередній рік
Детальніше

Інформаційні системи та технології

Спеціальність 126

Освітня програма: Інтелектуальні інформаційні системи

Студенти вивчають найбільш поширені мови програмування та прикладні програмні системи, математичні методи моделювання, оптимізації і управління, хмарні технології та інтелектуальний аналіз даних, методи обробки «великих даних», Інтернет речей, технічні засоби комп’ютерних систем і мереж.

Програму підготовки погоджено з провідними ІТ-фірмами регіону – ONSEO, Delphi, Playtika, Спільна справа тощо. Вихованці кафедри АІІТ очолюють ці фірми та займають у них ключові позиції, внаслідок цього успішно діють програми раннього залучення студентів у реальні комерційні проекти.

  • 25
  • Ліцензований обсяг прийому
  • 13
  • Максимальне держзамовлення
  • 160.6
  • Прохідний бал на бюджет за попередній рік
Детальніше

Освітня програма: Прикладні інформаційні технології

Студенти опановують сучасні мови і технології програмування, створення веб-сервісів, технології бізнес-аналітики, штучного інтелекту, Big Data Mining, Machine Learning, технології обробки зображень, Інтернет речей.

Студенти навчаються технологіям впровадження інформаційних систем: управління ІТ-проектами, тестування програмного забезпечення. Опановують технології веб-дизайну, створення інтерактивної інфографіки, тематичних карт.

Викладачі кафедри САКМІГ на реальних прикладах навчають програмувати мобільні пристрої, зокрема безпілотні літальні апарати.
  • 25
  • Ліцензований обсяг прийому
  • 13
  • Максимальне держзамовлення
  • 165.4
  • Прохідний бал на бюджет за попередній рік
Детальніше

Автоматизація, комп’ютерно-інтегровані технології та робототехніка

Спеціальність 174

Освітня програма: Інтелектуальні комп’ютерні системи управління

Студенти отримують кваліфікацію з розробки і використання різноманітних систем управління на базі комп’ютерних технологій, які використовуються для управління виробництвом і бізнес-процесами, в медицині і освіті, у банківській сфері та державному управлінні.

Кваліфікація випускника спеціальності 174 дозволяє працювати фахівцем з розробки і використання інформаційно-керуючих систем, а також розробником програмних продуктів в IT-компаніях. Програма підготовки враховує запити роботодавців, відзиви випускників ФІІТА, які працюють у фірмах-лідерах галузі ІТ та автоматизації, а також захистили дисертації PhD у провідних закордонних університетах.

Також проводиться підготовка бакалаврів на базі освітньо-кваліфікаційного рівня «Молодший спеціаліст» за наявності у абітурієнтів диплому молодшого спеціаліста спорідненого напряму підготовки.

Професійна підготовка здійснюється на випускних кафедрах АІІТ (https://app.aiit.vntu.edu.ua/home) та КСУ (http://ksu.vntu.edu.ua/). Студенти вивчають програмування, побудову мікропроцесорних систем, комп’ютерно-інтегровані технології управління виробництвом і бізнес-процесами, програмне забезпечення корпоративних інформаційних систем, сучасні WEB-технології – проектування веб-інтерфейсів, бази даних, телекомунікаційні та комп’ютерні системи і мережі. У програму підготовки включено засоби обробки інформації та інтелектуальні технології, зокрема Інтернет речей, методи побудови систем прийняття рішень.

Спеціальність вважається найбільш універсальною на ринку праці саме тому, що охоплює дуже велике коло застосувань комп’ютерних систем.

  • 55
  • Ліцензований обсяг прийому
  • 54
  • Максимальне держзамовлення
  • 165.2
  • Прохідний бал на бюджет за попередній рік
Детальніше

Часті запитання

Яким предметам слід приділяти увагу в школах, щоб поступити на IT спеціальності ВНТУ і успішно на них навчатись?

Слід добре вчити інформатику, математику і українську мову. Цього року третє ЗНО можна обирати з наступних дисциплін: Іноземна мова, Історія України, Біологія, Географія, Фізика, Хімія. Тому краще обрати третім ЗНО ту дисципліну, до якої є хист і ЗНО з якої можна здати краще.


Яку роль відіграє вибір пріоритету спеціальності?

Система зараховує на бюджет на спеціальність із найвищим пріоритетом, серед тих, на які проходить абітурієнт.Якщо абітурієнт пройшов на бюджет на певну спеціальність, то на спеціальності, де було зазначено нижчий пріоритет, потрапити можливо лише на контракт.


Де дізнатись про кількість поданих заяв?

Конкурсні пропозиції системи ЄДБО https://vstup.edbo.gov.ua/, Інформаційна система Конкурс https://www.vstup.info/


Де ознайомитись з Правилами вступу?

На сайті приймальної комісії ВНТУ https://vstup.vntu.edu.ua/pravyla-pryiomu


Для молодших спеціалістів

На факультеті можна отримати ступінь бакалавра на основі диплома молодшого спеціаліста за спеціальністю 174 - Автоматизація, комп’ютерно-інтегровані технології та робототехніка, Освітня програма: Інтелектуальні комп'ютерні системи управління.

Програма фахового випробування

Українська мова

(Сертифікат ЗНО, бал min=100, k=0.25)

Математика

(Сертифікат ЗНО, бал min=100, k=0.25)

Фахове вступне випробування

(Фахове випробування, бал min=110, k=0.50)