• Посада: професор.
  • Біографічні дані:
    РЕЗЮМЕ
    директора Інституту екологічної безпеки та моніторингу довкілля
    Вінницького національного технічного університету, Заслуженого природоохоронця України, доктора технічних наук, професора
    ПЕТРУКА ВАСИЛЯ ГРИГОРОВИЧА

     
    Народився  1958 року на Вінниччині. У 1975 році з золотою медаллю закінчив середню школу і вступив до Івановського хіміко-технологічного інституту (Російська Федерація), який закінчив у 1980 році за спеціальністю: хімічна технологія електровакуумних матеріалів та приладів. Кваліфікація: інженер-хімік-технолог. З 1980 по 1983 рік працював асистентом кафедри хімії Івановського енергетичного інституту, після чого був переведений до Вінницького науково-виробничого об'єднання “Жовтень”, де працював до 1985 року провідним спеціалістом технологічного бюро базового мікроелектронного цеху підприємства.
    З 1985 по 1990 рік – у Вінницькому державному педагогічному інституті займався науковою роботою, був на посадах старшого лаборанта, завідувача лабораторіями оптики, молодшого наукового співробітника, після чого  зарахований асистентом кафедри хімії Вінницького політехнічного інституту (нині - Вінницький національний технічний університет (ВНТУ)), де і працює по даний час.
    У 1991 році захистив дисертацію на здобуття наукового ступеня кандидата технічних наук. У 1993 році присвоєно учене звання доцента, а у 1994 році за комплекс науково-дослідних робіт – члена-кореспондента Української технологічної Академії по відділенню “Технологія інформатики, інженерних мереж життєзабезпечення населення і автоматизації виробництва”, у 2002 році – академіка Української академії економічної кібернетики по відділенню “Кібернетика екологічних процесів”, у 2007 році – академіка Міжнародної академії наук екології та безпеки життєдіяльності по секції “Екологія”, у 2012 році – академіка Академії екологічних наук України, у 2015 році  – академіка Української національної академії природознавства. У 1998 році захистив докторську дисертацію. У 2001 році присвоєно вчене звання професора та головного наукового співробітника ВНТУ. З 2000 року завідувач кафедри хімії та екологічної безпеки, а з березня 2007 року директор Інституту екологічної безпеки та моніторингу довкілля. Член двох спеціалізованих вчених рад по захисту докторських дисертацій, в одній з яких є головою ради, за спеціальністю 05.11.13 – прилади і методи контролю та визначення складу речовин, а також 21.06.01 – екологічна безпека. Член редколегії шести міжнародних наукових журналів.
    Автор п'ятнадцяти монографій, в тому числі “Сучасні екологічно чисті технології знезараження непридатних пестицидів”, “Екологічні аспекти термічного знешкодження непридатних отрутохімікатів”, “Інтегроване управління та поводження з твердими побутовими відходами у Вінницькій області”, “Автоматизований контроль оптичних параметрів водно-дисперсних середовищ”, “Спектрофотометрія світлорозсіювальних середовищ”, “Біомедичні оптико-електронні системи і апарати”, “Теоретичні основи оптичних методів вимірювань неоднорідних середовищ”, “Реагентна переробка та раціональне використання екологічно небезпечних сірковмісних пестицидних препаратів”, “Метод та засіб контролю витрат кисню пальника за потоком випромінювання полум’я”, “Спектрополяриметричний контроль концентрацій частинок полідисперсних водних середовищ”, “Автоматизований вимірювальний контроль та математичне моделювання оптичних параметрів біотканин” та інші,  а також низки навчально-методичних посібників, в тому числі і з грифом МОНУ, для студентів екологічних та інших спеціальностей ВНЗ, а саме: Лабораторний практикум з курсу “Фізико-хімічні основи мікроелектронної технології”, “Оптоелектронні системи та пристрої”, “Основи науково-дослідної роботи”, “Радіація та радіоактивне забруднення”, “Хімія та основи матеріалознавства”, “Основи екології”, “Вступ до фаху”, “Природоохоронні технології”, “Екологія людини” та ін. Крім того, є автором понад 30 патентів на винаходи України та авторських свідоцтв, 6 підручників: “Вступ до фаху”, “Організація та методологія наукових досліджень” та інші, понад 550 наукових робіт у галузі контролю, спектрофотометрії неоднорідних (дисперсних) середовищ, нових екологічно чистих технологій знешкодження та утилізації промислових і побутових відходів  та ін.  Співорганізатор декількох та учасник  понад  50 Міжнародних наукових і науково-практичних симпозіумів, конференцій, семінарів, зокрема, із екологічних проблем Подільського регіону та України. Є безпосереднім організатором семи Всеукраїнських з'їздів екологів з міжнародною участю, які спричинили значний позитивний резонанс для розвитку екологічної галузі Вінниці, Подільського регіону і України в цілому.
    З 2000 року за його ініціативи у ВНТУ було відкрито спеціальність “Екологія та охорона навколишнього середовища”. Організував кафедру екології та екологічної безпеки. Здійснює зі своєю кафедрою підготовку і випуск бакалаврів, спеціалістів і магістрів за цією спеціальністю. Створив і успішно керує інститутом екології та екологічної кібернетики ВНТУ. У 2001 році під його науковим керівництвом і безпосередньою участю було реалізовано проект Міністерства екології та природних ресурсів України з розроблення екологічно чистих технологій знешкодження непридатних пестицидів та інших токсичних речовин, накопичених у Вінницькій області; регіональної програми поводження з токсичними відходами, технічного завдання на проектування дослідно-промислового зразка мобільного комплексу для реагентного і термічного знешкодження непридатних токсичних відходів, а також дослідження стану організації інтегрованого управління та поводження з твердими побутовими відходами у м. Вінниці та Вінницькій області, виконані за підтримки ЄС в межах проекту “Tacis” – “Допомога регіональному розвитку в Україні”За замовленням Державного фонду фундаментальних досліджень МОНУ з 2005 р. виконуються міжнародні україно-білоруські проекти у співпраці з Інститутом фізики ім. Б. І. Степанова НАН Бєларусі та ін. У 2011р. під його керівництвом реалізовано  екологічний проект “Розроблення регіональної програми екологічного моніторингу Вінницької області. Починаючи з 1985 p., є відповідальним виконавцем і науковим керівником понад 25 держ- та госптематик. Під його науковим керівництвом захистилися 10 кандидатів наук та 1 доктор наук, ще декілька аспірантів і здобувачів підготували до захисту кандидатські та докторські дисертації. Як науковий керівник та розробник унікального приладу для ранньої діагностики меланоми шкіри, є переможцем Всеукраїнського конкурсу Інноваційний прорив 2012. Переможець Всеукраїнського конкурсу Винахід 2012 у номінації Кращий винахід 2012 року у Вінницькій області.
    Експерт секції № 9 "Охорона навколишнього середовища" МОНУ.  Голова Подільського регіонального відділення Української технологічної Академії та Академії екологічних наук України. Член громадської ради при Вінницькій обласній раді. Експерт Євросоюзу з інтегрованого управління та поводження з відходами. Голова підкомісії НМК МОНУ зі спеціальності 183 - "Технології захисту навколишнього середовища". Заступник голови НМК МОНУ. Президент Вінницької обласної екологічної молодіжної організації “Екотопія Поділля”.
    Приділяє значну увагу підвищенню свого науково-методичного та кваліфікаційного рівня, зокрема пройшов підвищення кваліфікації при Національному університеті ім. Т. Шевченко за фахом “Загальна хімія”, в Міжгалузевому інституті при С.-Петербурзькому технічному університеті за спеціальністю “Нові інформаційні технології в екологічній освіті”, Свєнтокшиському технічному університеті, м. Кельце (Польща) з проблем сучасних водоочисних та водозберігаючих технологій країн Європи, Дослідницькому центрі Юліха (Німеччина), Віденського технічного університету та ін.
    Позапартійний. Нагороджений Почесними грамотами Міністерства освіти та науки України. Вінницької обласної Ради та облдержадміністрації, управління освіти і науки Вінницької обласної держадміністрації, медаллю Української технологічної Академії “За досягнення”, орденом Мінприроди «За заслуги», занесений на обласну Дошку Пошани в номінації «Праця і звитяга Вінничан». Є лауреатом обласної премії ім. Івана Богуна. Відмінник освіти України.
    Інститут та кафедра, якими керує, протягом останніх років визнані одними з кращих в університеті за рейтинговою системою оцінювання МОНУ. Користується повагою серед студентів та колег. Займає активну життєву позицію. Креативний, порядний, ініціативний. Доручену роботу виконує бездоганно і кваліфіковано.
    Нагороджений почесним званням України "Заслужений природоохоронець України" (Указ Президента України від 1 грудня 2014 р. №900).

     
  • Науковий напрямок: Наукова робота

    Персональні сторінки:
    Scopus:  https://www.scopus.com/authid/detail.uri?authorId=16022812400
    ВНТУ: http://petrukvg.vk.vntu.edu.ua/
    ResearchGate: https://www.researchgate.net/profile/Vasyl-Petruk
    Google Scholar: https://scholar.google.com.ua/citations?user=UCTDT1EAAAAJ&hl=uk
    ORCID: https://orcid.org/0000-0002-0834-7338 

    Науковий керівник ряду держбюджетних та госпдоговірних науково-дослідних робіт, а також міжнародних україно-білоруських науково-дослідних проектів на замовлення Державного фонду фундаментальних досліджень:


    Госпдоговірні науково-дослідні роботи

     
     
    №№ п/п Шифр теми, назва, науковий керівник Організація замовник Термін виконання Договірна ціна в поточному році, тис. грн.
    1 1606. Аналіз сучасних методів, засобів, схемотехнічних рішень і хімікотехнологічних аспектів високотемпературного піроліза малотоксичних та інших відходів.
    Н. к. Петрук В. Г.
    ЗАТ «Досідний з-д зварювального устаткування» інституту електрозварювання ім. С. О. Патона  НАНУ, м. Київ 01.03.2007
    17.12.2007
    50,0
    2 1607 ДФ. Розробка інтерактивних оптичних засобів для діагностики біотканин та гуморальних середовищ на основі спектрофотометрії та поляриметрії.
    Н. к. Петрук В. Г.
    Міністерство освіти і науки України 14.06.2007
    25.12.2007
    45,0
    3 1607 ДФ. Розробка інтерактивних оптичних засобів для діагностики біотканин та гуморальних середовищ на основі спектрофотометрії та поляриметрії.
    Н. к. Петрук В. Г.
    Міністерство освіти і науки України, м. Київ 04.03.2008
    30.11.2008
    45,0
    4 1608. Розробка інтерактивної інформаційно-вимірювальної системи спектрофотометрії біотканин і гуморальних середовищ.
    Н. к. Петрук В. Г.
    Міністерство освіти і науки України, м. Київ 13.05.2008
    31.12.2008
    42,0
    5 1608. Розробка інтерактивної інформаційно-вимірювальної системи спектрофотометрії біотканин і гуморальних середовищ.
    Н. к. Петрук В. Г.
    Міністерство освіти і науки України, м. Київ 13.05.2008
    31.12.2009
    30,0
    6 1608. Розробка інтерактивної інформаційно-вимірювальної системи спектрофотометрії біотканин і гуморальних середовищ.
    Н. к. Петрук В. Г.
    Міністерство освіти і науки України, м. Київ 13.05.2008
    31.12.2010
    30,0
    7 1609. Дослідження впливу радіаційного забруднення на вегетативні порушення здоров’я людини з допомогою функціонально-технологічної експертизи.
    Н. к. Петрук В. Г.
    ПП «Український НДЦ біоактиваційної терапії «Надія»», м. Вінниця 04.03.2010
    30.04.2010
    5,0
    8 1610. Розроблення програми регіонального екологічного моніторингу
    Н. к. Петрук В. Г.
    Державне управління охорони навколишнього природного середовища у Вінницькій області 20.12.2010
    30.12.2010
    10,0
    9 1610. Розроблення програми регіонального екологічного моніторингу
    Н. к. Петрук В. Г.
    Державне управління охорони навколишнього природного середовища у Вінницькій області 20.12.2010
    30.12.2011
    60,0
    10 1612. Еколого-економічне обґрунтування та розроблення природоохоронних заходів для водних об’єктів та прибережної території підприємства «Енергогарант» ТОВ
    Н. к. Петрук В. Г.
    Підприємствао «Енергогарант» ТОВ, с. Яку шинці Вінницької області
     
    14.07.2014
    31.08.2014
    10,0
    11 1613. Збір інформації та аналіз системи інтегрованого управління та поводження з твердими побутовими відходами у Вінницькій області з метою подальшої її оптимізації та розроблення заходів щодо роздільного збирання побутових відходів.
    Н. к. Петрук В. Г.
    Департамент житлово-комунального господарства, енергетики та інфраструктури Вінницької обласної державної адміністрації
     
    28.11.2014
    31.12.2014
    97,0
    12 1611. Розробка та впровадження моделі поводження з твердими побутовими відходами у м. Ладижин (Вінницька обл.) в рамках реалізації проекту «Аналіз економічних сценаріїв та розробка моделі поводження з твердими побутовими відходами».
    Н. к. Петрук В. Г.
    Громадська організація «Спільнота Соціально Відповідальний Бізнес», м. Львів 11.12.2012
    03.05.2013
    43,8
    13 1611. Розробка та впровадження моделі поводження з твердими побутовими відходами у м. Ладижин (Вінницька обл.) в рамках реалізації проекту «Аналіз економічних сценаріїв та розробка моделі поводження з твердими побутовими відходами».
    Н. к. Петрук В. Г.
    Громадська організація «Спільнота Соціально Відповідальний Бізнес», м. Львів 11.12.2012
    03.05.2013
    43,80
    14 1614. Обґрунтування еколого-економічної ефективності функціонування сміттєсортувальної станції м. Калинівка Калинівська міська рада, Вінницька область 03.06.2015
    30.06.2015
    20,0
    Разом 531,600

     

      


    Держбюджетні науково-дослідні роботи

     
     
    №№ п/п Шифр теми, назва, науковий керівник Термін виконання Договірна ціна в поточному році, тис. грн.
    1 16-Д-191. Розробка математичної моделі сферичного інтегруючого резонатора та метрологічний аналіз його оптичних параметрів
    Прикладна
    Н. к. Петрук В. Г.
    1997
    1998
    3,600
    6,900
    10,5
    2 16-Д-208. Дослідження оптичних спектрів інтактної і ушкодженої біотканини для неінвазивної діагностики.
    Фундаментальна
    Н. к. Петрук В. Г.
    1999
    2000
    2001
     
    7,200
    6,090
    12,313            25,603
    3 16-Д-255. Дослідження тіл яскравості за методом глибинного режиму для екологічного моніторингу дисперсних середовищ.
    Фундаментальна
    Н. к. Петрук В. Г.
    2002
    2003
    2004
     
    15,599
    12,485+3,315=15,800
    20,710+0,461=21,171
    52,57
    4 16-Д-284. Дослідження спектрофотометричних характеристик світлорозсіювальних середовищ для екологічного моніторингу довкілля.
    Фундаментальна
    Н. к. Петрук В. Г.
    2005
    2006
    2007
     
    27,269+0,344=27,613
    42,230
    57,282+2,082+4,998=64,362
    134,205
    5 16-Д-302. Дослідження індикатрис розсіяння для локації і контролю неоднорідних середовищ у екологічному моніторингу.
    Фундаментальна
    Н. к. Петрук В. Г.
    2008
    2009
    2010
     
    81,403+2,521=83,924
    77,169
    92,686                    253,779
    6 16-Д-327. Розроблення спектрополяриметричних методів та засобів локації і контролю для дослідження полідисперсних середовищ в екологічному моніторингу.
    Фундаментальна
    Н. к. Петрук В. Г.
    2011
    2012
    2013
     
    96,992
    98,933
    98,933
    294,858
    7 Розробка методів та засобів вимірювального контролю оптичних параметрів неоднорідних середовищ на основі мультиспектральних зображень.
    Прикладна
    Н. к. Петрук В. Г.
    2014
    2015
    66,5
    90,640
     
    157,14
    8 Розроблення оптичних засобів та вдосконалення методів контролю концентрації фітопланктону у водних об’єктах.
    Комплексна / Прикладна
    Н. к. Петрук В. Г.
    2014
    2015
    49,2
    62,511
    111,711
    Разом по держбюджету 1040,366

     

     
     
    • 1999-2001 рр. Держбюджетна науково-дослідна робота «Дослідження спектрів інтактної і ушкодженої біотканин для неінвазивної діагностики». Мета роботи – дослідити експериментальним шляхом оптичні спектри поглинання та дифузного відбивання інтактної та ушкодженої біотканини з допомогою виносного інтегрувального зонда, а також їх індикатрис.
    • 2001 р. Госпдоговірна науково-дослідна робота «Розроблення екологічно чистих технологій знезараження та практичного використання продуктів переробки непридатних пестицидів». Мета проекту: розроблення екологічно чистих технологій знезараження та практичного використання продуктів переробки некондиційних пестицидів, накопичених у Вінницькій області.
    • 2002 р. Держбюджетна науково-дослідна робота «Дослідження тіл яскравості за методом глибинного режиму для екологічного моніторингу дисперсних середовищ». Метою даної роботи є дослідження тіл яскравості (індикатрис розсіяння) дисперсних світлорозсіювальних середовищ за методом глибинного режиму для вирішення проблем екологічного моніторингу.
    • 2002 р. Госпдоговірна науково-дослідна робота «Наукове обґрунтування регіональної програми поводження з токсичними відходами».
    • 2004 р. Госпдоговірна науково-дослідна робота «Розроблення технічного завдання на проектування дослідно-промислового зразка устаткування для термічного знешкодження непридатних хімічних засобів захисту рослин».
    • 2005-2007 рр. Держбюджетна науково-дослідна робота «Дослідження спектрофотометричних характеристик світлорозсіювальних середовищ для екологічного моніторингу довкілля».
    • 2005-2006 рр. Міжнародний україно-білоруський проект на замовлення ДФФД МОНУ «Розробка нових принципів діагностики стану нормальних і патологічних біотканин за спектрами дифузного відбивання (теоретичні і фундаментальні дослідження)».
    • 2007-2008 рр. Міжнародний україно-білоруський проект на замовлення ДФФД МОНУ «Розробка інтерактивних оптичних засобів для діагностики біотканин та гуморальних середовищ на основі спектрофотометрії та поляриметрії».
    • 2008-2010 рр. Держбюджетна науково-дослідна робота «Дослідження індикатрис розсіяння для локації і контролю неоднорідних середовищ в екологічному моніторингу».
    • 2008-2010 рр. Міжнародний україно-білоруський проект на замовлення МОНУ «Розробка інтерактивної інформаційно-вимірювальної системи спектрофотометрії біотканин і гуморальних середовищ».
    • 2010-2011 рр. Госпдоговірна науково-дослідна робота «Розроблення Програми регіонального екологічного моніторингу Вінницької області на 2012-2016 роки.».
    • 2012-2013 рр. Госпдоговірна науково-дослідна робота «Розробка та впровадження моделі поводження з твердими побутовими відходами у м. Ладижин (Вінницька область)».
    • 2011-2013 рр. Держбюджетна науково-дослідна робота «Розроблення спектрополяриметричних методів та засобів локації і контролю для дослідження полідисперсних середовищ в екологічному моніторингу».


    ОСОБИСТІ ПОКАЗНИКИ З НАУКОВОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ДИРЕКТОРА ІНСТИТУТУ ПЕТРУКА В.Г.
    (станом на 1.04.2014)


    Автор 567 наукових праць, у тому числі 15 монографій та понад 35 винаходів;

    Науковий керівник 10 захищених кандидатських дисертацій

    Автор 6 підручників та 15 навчальних посібників, в тому числі 5 з грифом МОНУ

    Науковий керівник 2 аспірантів та 1 магістранта (за 2019 рік);

    Науковий керівник 1 держбюджетної та 1 госпдоговірної теми (за 2019 рік);

    Голова спецради Д 05.052.02 (2019 р.) , а також член спецради Д 26.102.01;

    Науковий керівник НДЛ “Спектрофотометрії природних середовищ”;

    Член експертної комісії МОНУ з акредитації та ліцензування екологічних спеціальностей ВНЗ України;

    Експерт ЄС з інтегрованого управління та поводження з відходами.

    Член редколегії 6 міжнародних наукових журналів;
    Голова підкомісії НМК МОНУ зі спеціальності 183 - "Технології захисту навколишнього середовища".

    Заступник голови НМК МОНУ з 18 галузі "Виробництво та технології".
    Експерт секції № 9 "Охорона навколишнього середовища" МОНУ.

    Член обласної колегії з охорони навколишнього природного середовища;

    Автор кращого винаходу 2012 року по Вінницькій області;

    Переможець всеукраїнського конкурсу “Інноваційний прорив - 2012”

     
        
     
  • Портфоліо:

    ІННОВАЦІЙНИЙ ПРОРИВ і GRAND RESERVE ПРОФЕСОРА ПЕТРУКА

    Прилад МультімаОнко, створений командою вінницьких учених під керівництвом професора Василя Петрука, зацікавив інвесторів із Кремнієвої долини і переміг у конкурсі «Інноваційний прорив — 2012». Обладнання вже успішно працює у Вінницькому обласному клінічному онкологічному диспансері. А потенційні клієнти на діагностику цим приладом 45 мільйонів — усі ми.

    У форматі pitching професор Василь Петрук представляє свій проект перед експертами та інвесторами з України та Кремнієвої Долини. Відповідати англійською на жваві питання допомагає студентка Інституту екології та екологічної кібернетики ВНТУ Катерина Крикуненко.

     

    Багатообіцяючий і актуальний проект «Розробка засобів неінвазивної діагностики поверхневих онкопатологій на основі спектрофотометрії та мультиспектральних зображень» спричинив справжній фурор на Всеукраїнському конкурсі «Інноваційний прорив-2012». Це дітище доктора технічних наук Василя Петрука, директора Інституту екології і екологічної кібернетики нашого вишу, завідувача кафедри екології і екологічної безпеки ВНТУ.

    «Інноваційний прорив» зорганізовується уже вчетверте. Місія конкурсу — сприяти розвитку інноваційної діяльності в Україні через об’єднання інтересів інвесторів, розробників та підприємств для успішного втілення в життя нових продуктів та послуг. За чотири роки у конкурсі взяло участь близько 1300 інноваційних проектів. Це суттєво допомагає формувати базу даних і впроваджувати інноваційні проекти українських розробників, проводити їхню експертизу і ранжування, відбір і просування найкращих для залучення інвестицій. Для участі в новому сезоні «Інноваційного прориву — 2012» зареєстрували 330 проектів. Це майже вдвічі більше, ніж торік. Напрям «IT-технології і телекомунікації» звично лідирував за кількістю поданих заявок. Конкурс потужно підтримав Фонд цивільних досліджень і розвитку (CRDF Global) — громадська
    некомерційна організація, заснована рішенням Конгресу США, аби сприяти міжнародному науково-технічному співробітництву через надання грантів, технічних ресурсів, проведення навчання для науковців та дослідників.

    Експертний комітет відібрав найперспективніші проекти, які й стали півфіналістами. Серед них безапеляційно — багатонадійна розробка щодо ранньої діагностики онкопатологій директора Інституту ЕЕК і завідувача кафедри ЕЕБ, доктора технічних наук, професора Василя Петрука та колективу вчених під його керівництвом. Півфіналісти будували бізнес-модель і готували зведене резюме проекту згідно загальноприйнятих вимог Кремнієвої Долини. Їм допомагали фахівці бізнес-інкубатора Happy Farm, який є генеральним партнером конкурсу в цьому році. На підставі цих резюме експерти відібрали 20 проектів- фіналістів. 7 грудня фіналісти презентували свої проекти перед експертами та потенційними інвесторами з України та Кремнієвої Долини в форматі pitching — 3 хвилини на презентацію проекту і 3 хвилини на питання та відповіді.

    Оргкомітет «Інноваційного прориву — 2012» за підтримки Київської міської державної адміністрації блискуче провів road-show інноваційних проектів фіналістів конкурсу. Так визначили переможців конкурсу, церемонія нагородження яких відбулася ввечері того ж дня в готелі Radisson Blu Podil. У номінації Grand Reserve перемогу здобув Василь Петрук та його розробка засобів неінвазивної (тобто, такої, що не травмує, непроникної) діагностики поверхневих онкопатологій.

     

    Кожна людина має десяток доброякісних пухлин — щонайменше. Розповідає кандидат технічних наук, доцент кафедри ЕЕБ Сергій Кватернюк:

    — Вони усі несуть в собі потенційну загрозу переродження в злоякісну пухлину. Уже хворих в Україні нині є 100 тисяч. А потенційні клієнти до нас на діагностику 45 мільйонів — усі ми. Довкілля продовжуємо забруднювати, їмо консерванти, стабілізатори, барвники, носимо одяг, пофарбований токсичною фарбою, вдихаємо окис азоту, інтенсивно користуємось мобільним… Оці ймовірності складаються і ризики збільшуються.

    Професор Василь Петрук підтримує свого учня:

    — Відбуваються глобальні зміни клімату, більшає сонячного випромінювання. Меланома як хвороба певним чином залежить від збільшення концентрації меланіну. А він накопичується завдяки проникненню світла в тканини.

    Українські науковці уміють розробити ваговиті проекти, але не знають як їх довести до ринку, як на цьому заробити гроші, як конвертувати свій розум. Конкурс і його організатори мають на меті навчити вчених як комерціоналізувати науково-технічні проекти, зробити їх привабливими з точки зору заробітку грошей. Серед членів журі із США — професор Массачусетського технологічного інституту Marco Rubin; інвестор і керуючий партнер компанії Exoventure Warren Haber; управляючий партнер стартап-інкубатору EastLabs Evelyn Buchatska.

    — Наші ідеї ми запропонували у формі бізнес-плану. Ядро нашої команди становлять висококваліфіковані фахівці з нашої кафедри. А також з ВНМУ — лікарі і вчені–онкологи під керівництвом Бориса Болюха, доктора медичних наук, професора. Свій прилад ми назвали МультімаОнко, оскільки використовуються мультиспектральні зображення онкопатологій. — Продовжує Василь Григорович. — У світі кількість хворих щороку зростає на 10—15 відсотків. Наш прилад направлений на ранню діагностику поверхневих онкопатологій на шкірі. Насамперед меланоми.

    Людина мусить слідкувати за своїм здоров’ям, аби на ранній стадії помітити біду. Пропонована вінницькими вченими технологія не складна, але водночас є ноу-хау. Вона дозволяє чітко відрізнити злоякісне утворення (меланому) від доброякісного (неус). На жаль, часто доброякісне утворення трансформується в злоякісне.

    — Неус краще на ранній стадії видалити і забути. Майже усі люди із діагностованою і пролікованою на ранній стадії меланомою видужують. Є у світі певні аналоги нашого приладу. Але наш пристрій побудований на специфічному принципі, який є нашим know how. Він дозволяє з високою достовірністю — 95 % встановити: доброякісне утворення чи ні, — говорить Василь Григорович.

    Василь Петрук з академіком НАНУ Орестом Івасишиним на road-show інноваційних проектів фіналістів конкурсу.

    Над приладом професор Петрук почав працювати ще у 1985 році. Його учні успішно захищають кандидатські дисертації по цій тематиці. Зокрема Сергій Кватернюк, Галина Чорноволик. Сам пристрій захищений рядом патентів, серед них канадські, незабаром будуть американські. Зараз лабораторний зразок апарату працює в онкодиспансері.

    Сергій Кватернюк:
    — Наша кафедра екології і екологічної безпеки займається оцінюванням ризиків. Ризик захворіти на меланому складається з багатьох факторів: сонячне випромінювання, токсичні продукти харчування, токсичний одяг. Нещодавно Greenpeace провів дослідження одягу високих брендових марок. Навіть в такому одязі виявили токсичні фарби. А що казати про той одяг, який продають на базарі? По замовчуванню там токсинів більше. Читав, що в Китаї, поряд з фабриками, які продукують одяг, — ракові села, де люди стовідсотково мають онкопатологію.

    Василь Петрук:
    — Так, барвники, якими просякається наш одяг, це одні з найотрутніших речовин в природі. І вони впливають на поверхню нашої шкіри. Нині на кафедрі для своїх студентів ми ввели дисципліну екотоксикологія. Тепер є ідея запровадити викладання екотрофології — науки про екологічні проблеми харчування.

    Питання напрошується саме: засмагати влітку чи в солярії — то не дуже розумно?

    — Меланін — основний елемент, основний пігмент меланоми. Люди, засмагаючи, стають темнішими. Засмага зумовлена більшою концентрацією меланіну. Нині змінюється клімат, ми отримуємо більше ультрафіолету. Я не можу стверджувати, але логічно — прагнути до засмаги уже не на часі.

    Вінницькі винахідники створили унікальний прилад для розпізнавання ракових пухлин

    Забруднення довкілля, глобальні зміни клімату, зменшення озонового шару та інші фактори призводять до різкого зростання числа онкохворих. Одне з найбільш злоякісних новоутворень шкіри - меланому - можна виявити на початковій стадії. Прилад для ранньої діагностики розробили науковці кафедри екології та екологічної безпеки ВНТУ: науковий керівник, д.т.н., професор Петрук В.Г.; к.т.н., с.н.с. Кватернюк С.М. Клінічні випробування приладу здійснюються на базі Вінницького обласного онкологічного диспансеру та кафедри онкології ВНМУ під керівництвом д.м.н., професора Болюха Б.А.

    У Вінницькому обласному онкологічному диспансері щороку лікується по 200 - 300 пацієнтів з меланомою.

    Новий прилад, розроблений науковцями технічного університету, – знахідка для медиків.

    Апарат допомагає безпомилково розпізнавати злоякісність новоутворень на шкірі. Аналога винаходу у світі немає.

     

     

  • Публікацій у персональнoму репозиторії: 396
  • Контакти: Адреса для контактів: 
    тел.:    0432-59-84-42 (каб.), 0432-59-84-43 (каф.), Факс: 0432-43-80-96,
    E-mail:    petrukvg@gmail.com 
    http://eeb.vntu.edu.ua
    http://ineek.vntu.edu.ua Email : petrukvg@vntu.edu.ua
  • Відвідувань персонального кабінету: 804 раз., востаннє : 16.05.2024 09:15:52
  • Сайт : petrukvg.vk.vntu.edu.ua
  • Розклад занять::