Фото

Завідувач кафедри Мокін Віталій Борисович, розповідає про лекцію зі штучного інтелекту для школярів міста Вінниці:
Сьогодні я провів відкриту лекцію на тему "КВИТОК У СВІТ ТЕХНОЛОГІЙ ШТУЧНОГО ІНТЕЛЕКТУ (AI). МАШИННЕ НАВЧАННЯ (ML)" (див. на фото) у Вінницькому технічному ліцеї для учнів 10-х класів. Розповів про основні напрямки застосування цих технологій. Про основні технології (регресію, дерева рішень, нейронні мережі, розпізнавання образів, передбачення тощо). Про Google-платформу змагань Kaggle з машинного навчання, системного аналізу та передбачення. Про біля 100 команд, що мають вже біля 40 медалей, зі студентів і викладачів ВНТУ у цьому конкурсі під моїм керівництвом та інших викладачів кафедри САКМІГ Факультету комп`ютерних систем і автоматики ВНТУ, яка є випусковою зі спеціальностей 124 Системний аналіз та 126 Інформаційні системи та технології (освітня програма "Прикладні ІТ") (деталі про ці перемоги у Kaggle - у новинах на сайті кафедри: http://mmss.vntu.edu.ua/index.php/ua/).
Запросив дітей реєструватись до мене на курс "Технології аналізу даних" Підготовчого ІТ-відділення ВНТУ (http://fcsa.vntu.edu.ua/page/IT-viddil). Реєстрація учнів на цей БЕЗКОШТОВНИЙ курс завершується 31 травня цього року. Потім я усім зателефоную. Ми домовимось про час і зустрінемось у нас на кафедрі декілька разів. Я проведу серію лекцій по основам машинного навчання та основам роботи з Python та його бібліотеками (я цікавився - у школах, зазвичай, навчають тільки основам Python, але потужний він саме своїми бібліотеками, які вони не вивчають, на жаль). І далі сформуємо команди та спробуємо поборотись за призові місця (в ідеалі, за найвищі призові місця з грошовими призами!) у змаганнях Kaggle. Планується суміщення очних зустрічей та дистанційного спілкування.
У закладі Подільський науково-технічний ліцей для обдарованої молоді я вже таку лекцію провів раніше. Незабаром, проведу її ще у школах 18, 35 і ФМГ17. Запрошую до реєстрації усіх бажаючих. Участь учнів не обмежується містом Вінниця чи Вінницькою областю. Враховуючи складність технологій, запрошую тільки старші класи.
У курсі заплановані виступи провідних фахівців відомих у світі ІТ-компаній у сфері штучного інтелекту. Бажаючі зможуть в наступному році подати роботу на конкурс Малої академії наук України і отримати додаткові бали під час вступу до ВНТУ на спеціальності 124 і 126.

опублік. Варчук Ілона Вячеславівна