НОВА ДИСЦИПЛІНА ДЛЯ МАГІСТРАНТІВ

   Завдяки співпраці кафедри захисту інформації та підприємства BlockSoftLab Inc з 1 вересня 2019 року у ВНТУ розпочато читання дисципліни з технологій розподіленого реєстру для магістрантів спеціальності 125 «Кібербезпека», які навчаються на кафедрі захисту інформації.
   Зазначена дисципліна носить назву «Організація та захист розподілених інформаційних ресурсів» та поміж іншого передбачає глибоке занурення в технологію блокчейна на прикладі Bitcoin, Ethereum та IPFS, розробку та аудит безпеки смарт-контрактів, створення захищених розподілених застосунків (Dapp’ів), таких як біткоїн гаманці, а також взаємодію із різними блокчейнами з програмного коду.
    Лектор цієї дисципліни, Юрій Баришев, зазначає: «Саме партнерство з BlockSoftLab Inc дозволило мені набути практичних навичок та передового досвіду з розробки Dapp Зокрема, мені багато дало спостереження за тим, як розробляється блокчейн гаманець Trustee Wallet. Це вкрай важливо, адже дана дисципліна є сильно орієнтованою на те, щоб студенти набували саме практичних навичок, оскільки на ринку праці бракує розробників, здатних створювати застосунки на основі технології блокчейн. Це обумовлюється тим, що процес розробки вимагає не лише знань та навичок з використання мов програмування, алгоритмізації, структур даних, тестування та шаблонів проектування, але й знань та навичок з криптографії, теорії кодування та комп’ютерних мереж. Це суттєво підвищує складність завдань з розробки порівняно із «середньостатистичними» задачами, які стоять перед програмістами. І це якщо не брати до уваги порівняно низький рівень розвитку інструментарію для розробки таких застосунків! Саме тому дисципліна передбачає багато годин для практичних та лабораторних занять, а також виконання студентами курсового проекту. Дуже приємно, що угода про співробітництво між підприємством та кафедрою, яка була укладена менше, ніж півроку тому, вже приносить плоди».
    Варто зазначити, що співробітництво кафедри та підприємства не обмежується покращенням навчальних курсів для студентів, але й дозволяє проходити студентам практику на підприємстві, а підприємству використовувати теоретичні та практичні напрацювання кафедри. Так через місяць відбудеться захист магістерської кваліфікаційної роботи, результати якої впроваджені на підприємстві BlockSoftLab Inc, а у вересні кафедрою захисту інформації було «закрито» науково-дослідну роботу на замовлення BlockSoftLab Inc. І наразі вже обговорюються майбутні спільні проекти та заходи.
    Сподіваймося на подальшу плідну співпрацю!

 

опублік. Каплун Валентина Аполінаріївна