• Посада: завідувач кафедри, професор.
  • Біографічні дані: Завідувач кафедри інженерних систем у будівництві з 1 вересня 2020 року. Був засновником кафедри теплогазопостачання і завідувачем кафедри ТГП з січня 2002 по лютий 2015 року, к. т. н., професор кафедри ІСБ, деканом факультету будівництва, теплоенергетики та газопостачання. Працює у ВНТУ з 1970 року. Заслужений працівник освіти України, "Відмінник освіти". Є лауреатом першої премії Міністерства вищої та середньої освіти УРСР "За досягнення в навчально-виховній та науково-педагогічній роботі", лауреатом премії Міністерства освіти України, лауреатом обласної педагогічної премії. Член науково-методичної комісії Міністерства освіти України з напряму "Геодезія і картографія", член президії асоціації "Кадри будівництва України", академік Академії будівництва України, професор Міжнародної кадрової Академії. Включений до Іміджевого видання "Кращих науково-педагогічних працівників вищих навчальних закладів України". Нагороджений почесними грамотами Державного комітету України з енергозбереження, Вінницької обласної державної адміністрації, Президії Академії педагогічних наук.
    Основні навчальні дисципліни: "Інженерна геодезія", "Моніторинг довкілля і інженерні методи охорони біосфери", "Технічні засоби охорони повітряного басейну", "Теоретичні основи очищення газових викидів".
    Галузь наукових інтересів: розробка методології та технічних засобів по використанню природного середовища в результаті антропогенної діяльності. Займається вирішенням проблеми педагогіки вищої школи, що пов`язана з активізацією пізнавальної діяльності студентів шляхом впровадження прогресивних технологій навчання.
    Під керівництвом Ратушняка Г.С. підготовлено та захищено 5 кандидатських дисертацій, підготовлено до захисту 2 кандидатських дисертації, крім того за сприянням, порадами та консультаціями захищено 6 кандидатських дисертацій.
    Кількість наукових публікацій: 441, з яких 1 підручник, 12 посібників з грифом МОН, 17 посібників з грифом ВНТУ, 8 монографій, 81 патент та авторських свідоцтв.
    ORCID 0000-0001-9656-5150
    https://scholar.google.com.ua/citations?user=96lcjY4AAAAJ&hl=uk&authuser=1
    Web of Science HHC-1320-2022
  • Науковий напрямок: Науковий керівник науково-дослідної теми «Наукові основи вдосконалення технологічних процесів та робочих параметрів тепло-, ресурсо- та природньозберігаючих систем, устаткування для пристроїв в галузі будівництва та цивільної інженерії».
    Кількість наукових публікацій: автор близько 500 науково-методичних праць: 9 монографій, понад 250 наукових статей у фахових виданнях, в тому числі у виданнях наукометричних баз Scopus та Web of Science; 32 підручника та посібника з грифами МОН України та ВНТУ, понад 100 авторських свідоцтв та патентів на винаходи.
    Здійснює керівництво підготовкою кандидатів наук та докторів філософії.
    Науковий керівник захищених кандидатських дисертацій:
    1. Шаманський С. Й. Оптимізація інформаційно-вимірювальних систем у мережах водопостачання: дис. … канд. техн. наук: 05.11.16 / Сергій Йосипович Шаманський; ВНТУ. – Вінниця, 2004. – 18 с.
    2. Слободян Н. М. Ущільнення бетонної суміші адаптивним привантаженням при формуванні декоративних дрібноштучних стінових виробів: дис. … канд. техн. наук: 05.23.05 / Наталія Михайлівна Слободян; ВНТУ. – Вінниця, 2006. – 19 с.
    3. Джеджула В. В. Обґрунтування параметрів обладнання для виробництва біогазу при утилізації органічних відходів сільськогосподарських підприємств: дис. … канд. техн. наук: 05.05.11 / Джеджула В’ячеслав Васильович; ВДАУ, [ВНТУ]. – Вінниця, 2007. – 21 с.
    4. Анохіна К. В. Механізм та кінетика біоконверсії відходів тваринного походження: автореф. дис. … канд. техн. наук: 05.18.12 / Анохіна Катерина Володимирівна; ВНАУ. – Вінниця, 2012. – 21 с.
    5. Ободянська О. І. Підвищення експлуатаційної надійності систем газопостачання населених пунктів антикорозійною міцністю газопроводів: автореф. дис. … канд. техн. наук: 05.23.03 / Ободянська Ольга Ігорівна; КНУБА. – Київ, 2018. – 22 с. Завершують роботу з підготовки до захисту дисертацій Горюн О.Ю., Кощеєв І.А., Поліщук М.В., Степанковський Р.В.
    Офіційний опонент дисертацій на здобуття наукових ступеней:
    1. Дзюбенко В.Г. Автономні системи теплопостачання з глибокою утилізацією теплоти відвідних газів котлів: автореферат дисертації кандидата технічних наук за спеціальністю 05.23.03. Київський національний університет будівництва та архітектури. – К. 2016.
    2. Драгнєв С.М. Обґрунтування адаптивного процесу і параметрів реактора для одержання метилових ефірів рослинних олій: автореферат дисертації кандидата технічних наук за спеціальністю 05.05.11. Науковий університет біоресурсів та природокористування. – К. 2009.
    3. Капцов І.І. Технологія та методи очищення газопроводів для підвищення ефективності їх роботи: автореферат дисертації кандидата технічних наук за спеціальністю 05.23.03. Харківський національний університет будівництва та архітектури. – Харків. 2015.
    4. Козак Х.Р. Забезпечення теплового стану в приміщеннях системи сонячного повітряного опалення: автореферат дисертації кандидата технічних наук за спеціальністю 05.23.03. Київський національний університет будівництва та архітектури. – К. 2017.
    5. Клименко Г.М. Системи повітророзподілення при витісняючій вентиляції виробничих приміщень малого об’єму: автореферат дисертації кандидата технічних наук за спеціальністю 05.23.03. Київський національний університет будівництва та архітектури. – К. 2014.
    6. Прокопало М.М. Технологія обстеження та ремонту підводної частини споруд для підйому суден по похилій площині: автореферат дисертації кандидата технічних наук за спеціальністю 05.23.08. Вінницький національний технічний університет. – Вінниця. 2005.
    7. Фурдас Ю.В. Підвищення енергоефективності малогабаритних біореакторів побутових біогазових систем: автореферат дисертації кандидата технічних наук за спеціальністю 05.23.03. Київський національний університет будівництва та архітектури. – К.: 2014. – 21 с.
    8. Цивенкова Н.М. Обґрунтування параметрів камери газоутворення генератора, адаптованого до сировини рослинного походження: автореферат дисертації кандидата технічних наук за спеціальністю 05.05.11. Національний університет біоресурсів та природокористування. – К.: 2013. – 20 с.
    9. Франчук Ю.Й. Комплексна оцінка якості природного газу для підвищення точності його обліку та експлуатаційної надійності систем газопостачання: автореферат дисертації кандидата технічних наук за спеціальністю 05.23.03. Київський національний університет будівництва та архітектури. – К.: 2021. – 22 с.
    10. Рибачов С. Г. Енергоефективне повітряно-струминне екранування крупногабаритних промислових ванн: автореферат дисертації кандидата технічних наук за спеціальністю 05.23.03. Київський національний університет будівництва та архітектури. – К.: 2021. – 18 с.
    Член спеціалізованої вченої ради К05.052.04 у Вінницькому національному технічному університеті.
    Заступник головного редактора міжнародного науково-технічного журналу «Сучасні технології, матеріали і конструкції в будівництві».

    ORCID 0000-0001-9656-5150
    https://scholar.google.com.ua/citations?user=96lcjY4AAAAJ&hl=uk&authuser=1
    Web of Science HHC-1320-2022
  • Портфоліо: Розробки Науково-практична діяльність за фахом. За участю професора Ратушняка Г.С. розроблено та впроваджено у навчальний процес та виробництво інноваційні наукові розробки: Методики оцінки надійності систем теплогазопостачання та вентиляції з використання експертно-моделюючих систем інтелектуальної підтримки прийняття управлінських рішень. Удосконалена технологія формування декоративних стінових виробів з використанням еластичного привантаження. Методика моделювання механізму та кінетики механічних процесів біоконверсії при анаеробній ферментації технологічних відходів матеріалів рослинного походження. Удосконалена технологія виконання геодезичних робіт при визначенні деформацій будівельних споруд. Запроектовано та виготовлено експериментальне устаткування для застосування при видобутку мінерально-будівельної сировини.
    Нагороди 1995 р. – Лауреат першої премії Міністерства вищої та середньої освіти України за досягнення в навчально-виховній та науково-педагогічній роботі. 1998 р. – Почесна грамота ВНТУ за багаторічну плідну працю з розвитку фізичної культури і спорту. 1998 р. – Почесна грамота Вінницького обласного спортивного клубу “Гарт” за досягнуті успіхи та активну участь в організації та проведенні спартанських ігор. 1999 р. – Лауреат Вінницької обласної педагогічної премії за високий професіональний рівень, наукову та науково-педагогічну діяльність. 2001 р. – Почесна грамота Вінницького обласного спортивного клубу “Гарт” за досягнуті успіхи та активну участь в організації та проведенні спартанських ігор. 2002 р. – Нагороджено знаком «Відмінник освіти України». 2004 р. – «Почесна грамота Державного комітету України з енергозбереження» за вагомі досягнення в реалізації державної політики у сфері використання енергоресурсів. 2004 р. – Внесено до іміджевого видання «Кращі науково-педагогічні працівники вищих навчальних закладів України». 2004 р. – Подяка Вінницької міської громадської організації допомоги дітям-інвалідам з інтелектуальною недостатністю “Надія” 2005 р. – Почесна грамота ВНТУ за високі показники у винахідницькій роботі. 2006 р. – Почесна грамота Вінницької державної адміністрації та обласної ради за особистий внесок у розвиток національної освіти та плідну наукову діяльність. 2008 р. – Внесено до іміджевого видання «Академія будівництва України. 15 років звершень». 2010 р. – Почесна грамота Академії педагогічних наук України за вагомий внесок у розвиток педагогіки вищої школи та підготовку висококваліфікованих інженерно-технічних кадрів. 2010 р. – Почесна грамота ВНТУ з нагоди 50-річчя ВНТУ за значні досягнення в розбудові університету. 2012 р. – Почесна грамота ВНТУ за значний внесок у наукові досягнення ВНТУ та з нагоди Дня Науки. 2012 р. – Указом Президента України присвоєно почесне звання “Заслужений працівник освіти України”. 2012 р. – Почесна грамота Вінницької обласної держадміністрації за сумлінну працю, досягнуті успіхи у підготовці кваліфікованих фахівців і високий професіоналізм. 2013 р. – Подяка Академії будівництва України за за визначні особисті досягнення і творчі здобутки в будівництві. 2013 р. – Подяка Вінницької обласної державної адміністрації та обласної ради за багаторічну сумлінну працю, вагомий особистий внесок у розвиток будівельної галузі, високий професіоналізм. 2015 р. – Грамота Спортивного клубу Вінницького національного технічного університету 2016 р. – Почесна грамота Вінницької обласної державної адміністрації за сумлінну працю та особистий внесок в розвиток житлово-комунального господарства 2019 р. – Подяка Вінницької міської ради та її виконавчого комітету за вагомий особистий внесок у справу навчання і виховання підростаючого покоління, високий професіоналізм і відповідальність за доручену справу, багаторічну сумлінну працю, активну громадську позицію та значні трудові досягнення в галузі освіти 2019 р. – Грамота Вінницького національного технічного університету за багаторічну працю в розвитку та становленні фахівця, плідну науково-педагогічну роботу, просвітницько- профорієнтаційну діяльність та з нагоди 45-річчя факультету будівництва, теплоенергетики та газопостачання 2020 р. – Подяка Вінницької міської ради та її виконавчого комітету за вагомий внесок у справу навчання і виховання підростаючого покоління високу професійну майстерність, наполегливість і відданість справі, активну громадську позицію та з нагоди 60-річчя від дня заснування закладу 2020 р. – Почесна грамота Вінницького національного технічного університету за високий професійний рівень, значні досягнення у науково-педагогічній діяльності та з нагоди відзначення 60-річчя Вінницького національного технічного університету 2020 р. – Нагрудний знак МОН України «За наукові та освітні досягнення»
  • Публікацій у персональнoму репозиторії: 397
  • Контакти: Email : ratushnyak@vntu.edu.ua
  • Відвідувань персонального кабінету: 1337 раз., востаннє : 03.05.2024 14:06:36
  • Сайт : ratushnyak.vk.vntu.edu.ua
  • Розклад занять::