Кафедра ІСБ готує фахівців зі спеціальності 192 "Будівництво та цивільна інженерія" (Енергоефективні системи створення мікроклімату будівель)". Потреба у фахівцях такого напрямку зумовлена реаліями соціально-економічних трансформаційних процесів в Україні, а саме: активним та необхідним в розрізі сьогодення впровадженням енергоефективних та енергоощадних технологій в будівництві, швидким зростанням чисельності підприємств різних форм власності та організації виробництва, зростанням обсягів житлового будівництва. Слід очікувати, що зі стабілізацією та зростанням обсягів виробництва та забудови у нашому регіоні та в Україні в цілому потреба в таких спеціалістах буде зростати і надалі.
          Кафедра "Інженергних систем у будівництві" (ІСБ) факультету будівництва, теплоенергетики та газопостачання (ФБТЕГП) Вінницького національного технічного університету до свого теперішнього стану пройшла довгий шлях: кафедри "Енергетика" (заснована у 1968 році) та "Промислове та цивільне будівництво" (заснована у 1977 році) і похідні від цих двох кафедр розвивались, трансформувались, ділилися, об'єднувались. У 1977 році для викладання професійно-орієнтованих дисциплін ("Теплогазопостачання і вентиляція", "Водопостачання та каналізація", "Проектування, будівництво й експлуатація систем газового господарства" та інших була створена кафедра "Промислового та цивільного будівництва"(ПЦБ), яку очолював професор, д. т. н. Пономарчук А. Ф. В 1990 році кафедра ПЦБ реорганізовується в кафедру "Архітектури та інженерного забезпечення будівництва" (АІЗБ) (зав. кафедри доцент, к.т.н. Сторожук М.М.).
          В 1993 році за замовленням ряду підприємств регіону на кафедрі розпочалась підготовка інженерів-будівельників за спеціальністю "Теплогазопостачання, вентиляція та охорона повітряного басейну". В зв'язку з цим, в 1995 році кафедра АІЗБ реорганізується в випускаючу кафедру "Газопостачання та інженерного забезпечення будівництва" (ГІЗБ) (зав. кафедри доцент, к. т. н. Ратушняк Г. С.).
          В 1997 році в зв'язку з структурними змінами в університеті кафедра ГІЗБ об'єднується з кафедрою теплоенергетики під загальною назвою "Теплоенергетики та газопостачання" (ТЕГ), яку очолює професор, д. т. н. Ткаченко С.Й. У 1999 році кафедра була переіменована на кафедру "Теплоенергетики, газопостачання та інженерного забезпечення будівництва" (ТЕГІЗБ).
          В зв’язку з подальшим розвитком й оптимізацією навчального процесу в ВДТУ у грудні 2001 року на базі кафедри ТЕГІЗБ утворено дві спеціалізованих кафедри "Теплоенергетики" (ТЕ) та "Теплогазопостачання" (ТГП) у складі факультету ТЕГП, що входив до інституту БТЕГП.
         З 1 січня 2002 р. по  2 лютого 2015 р. кафедру ТГП  очолював її засновник,  академік    Академії    будівництва України,   к.т.н., професор  Г.С. Ратушняк. З 3 лютого 2015 року обов'язки завідувача кафедри виконував к.т.н., професор І.В. Коц.
         З 1 вересня 2015 року до 31 березня 2016 року кафедру ТГП очолював доктор економічних наук, професор В.В. Джеджула.
         З 1 квітня 2016 року кафедра ТГП була переіменована на кафедру "Інженерних систем в будівництві" (ІСБ). Виконував   обов’язки    завідувача   кафедри доктор   технічних       наук,     професор
В. Р. Сердюк.
         З 1 вересня 2017 р. по 31 серпня 2020 р. виконував обов'язки завідувача кафедри кандидат технічних наук, професор І. В. Коц.
         З 1 вересня 2020 р. кафедру ІСБ   знову очолив її засновник,  академік    Академії    будівництва України,   к.т.н., професор  Г.С. Ратушняк.