Practice Makes Perfect
         На 30 червня 2021 року відповідно до наказу МОНУ призначено проведення єдиного вступного іспиту з іноземної мови (ЄВІ) для усіх бажаючих здобути освіту магістерського рівня. Затверджено структуру ЄВІ. Іспит складається з двох частин — читання (Reading) та використання мови (Use of English). Перша частина передбачає виконання 4 завдань, друга — двох, час на виконання — 60 хвилин. Із програмою, на основі якої укладатимуться завдання, можна ознайомитися за посиланням.
Як відомо, мало не вирішальним фактором успішного складання будь-якого іспиту з іноземної мови є чітке розуміння структури завдань, уміння застосовувати вірну стратегію їх виконання, а також розподілити час і зусилля, аби встигнути у відведений час показати оптимальний результат.
         Тому закликаємо усіх, хто збирається вступати до магістратури 2021 році, а особливо тих студентів, які не відвідують факультативні заняття, скористатися корисними посиланнями і виконати максимальну кількість пробних тестів. Зрозуміло, що робити це краще регулярно, починаючи від сьогодні, а не в останній тиждень травня. Регулярні тренування дозволять і швидко орієнтуватися у завданнях, і заповнити прогалини у знаннях з лексики, граматики, структури тексту. Тренажери для підготовки до ЄВІ знаходяться також і на сайті JetIQ в навігаторі дисципліни «Англійська мова».

Корисні посилання:
https://zno.osvita.ua/master/english/
https://zno.osvita.ua/master/german/
https://learn.ztu.edu.ua/pluginfile.php/73174/mod_resource/content/1/Lexical-minimum-ZNO-eng.pdf
https://vintest.org.ua/evi-efvv/
https://testportal.gov.ua/yevi-inozemna-yefvv-pravo/
 Онлайн-ресурси, вправи, блоги:
 bbc.co.uk/learningenglish — BBC Learning English. Величезний вибір безкоштовних матеріалів, статей, завдань для різних рівнів.
 learnenglish.britishcouncil.org — British Council Learn English. Також сила-силенна навчальних матеріалів для всіх рівнів.
 cambridgeenglish.org/learning-engl…/activities-for-learners/ — сайт Cambridge Assessment English, на якому зібрано багато вправ для різних рівнів.
 dictionary.com — не лише словник, а й блог зі статтями про походження різних слів і виразів, тести, кросворди, ігри в слова, рубрика «Слово дня».
 dictionary.cambridge.org — онлайн-версія словника Cambridge English Dictionary. Теж цікавий блог, є довідник з граматики.
 vocabulary.com — сайт для вивчення англійських слів. Вводите свій список, вставляєте шматок тексту чи обираєте одну з уже наявних тем, і сайт створює для вас тест.
 Youtube-канали, відеоуроки, подкасти:
  engvid.com — безкоштовні відеоуроки англійської мови, записані командою вчителів. Цікаві, динамічні, зрозумілі пояснення від талановитих колег.
 YouTube => English with Lucy — в Люсі Белли Ерл дуже красива британська вимова. А ще вона цікаво розповідає про різні аспекти англійської мови, особливо в контексті своєї культури.

 YouTube => Lexical Lab — канал Г’ю Деллара і Ендрю Воклі, відомих методистів і вчителів англійської. У них є серія One-Minute English, де Г’ю розбирає різні автентичні англійські вирази і приклади їх вживання.
 Книги для самостійної освіти:
 Кембриджська серія In Use. У ній є посібники з усіх категорій: English Grammar in Use (це та сама граматика Мерфі), English Vocabulary in Use, English Collocations in Use, English Idioms in Use, English Phrasal Verbs in Use, English Pronunciation in Use. Підручники, побудовані за принципом: пояснення — вправи. Ідеальні для самоосвіти. Є різні рівні.
MyGrammarLab by Mark Foley and Diane Hall. Рекомендуємо трирівневу граматичну серію, яка навчає та практикує граматику завдяки унікальному поєднанню книжкових, онлайн та мобільних ресурсів. До речі, студенти на наших факультативних заняттях займаються саме по цьому підручнику.
Grammarway by Virginia Evans and Jenny Dooley. Підхід до граматики: ґрунтовний, з термінами і розжовуванням усіх деталей. Є чотирьох рівнів.
Oxford Word Skills by Ruth Gairns and Stuart Redman. Лексика. Люди, що займалися за цими книжками, хвалять їх за логічне й структуроване подання інформації. Є для трьох рівнів: Beginner, Intermediate і Advanced.

І. С. СТЕПАНОВА, кандидат філологічних наук, доцент, завідувач кафедри іноземних мов ВНТУ,

Л. В. ІБРАГІМОВА, старший викладач кафедри іноземних мов
 



 
Повернутись і нічого не публікувати - клацніть у браузері на стрілочці Назад.

опублік. Ібрагімова Людмила Володимирівна