Вшанування пам’яті жертв Бабиного Яру


Нещодавно в Україні вшановували пам’ять жертв Бабиного Яру – всесвітньо відомого місця трагедії, що стала символом Голокосту. 29-30 вересня 1941 р. тут були розстріляні майже 34 тисячі київських євреїв. Маховик смерті на тому не зупинив свій кривавий хід і забрав упродовж 1941-1943 років життя близько 100 тисяч людей – євреїв, ромів, полонених червоноармійців, пацієнтів психіатричної лікарні, цивільних заручників, українських націоналістів і радянських партизанів, в’язнів Сирецького концтабору.


1 жовтня 2021 р кафедрою суспільно-політичних наук і студентами першого курсу факультету КСА був проведений захід по вшануванню пам’яті жертв Бабиного Яру. Присутні почули жахливі подробиці трагедії, побачили вражаючі фото, зроблені очевидцями, дізналися про спроби німців при відступі знищити сліди своїх злочинів.

Студенти з подивом почули про те, що і радянська влада намагалася знищити пам’ять про цю трагедію через свою неприховану політику антисемітизму. Замовчування призвело до ще однієї катастрофи – Куренівська трагедія 1961 року стала жахливим нагадуванням про те, що трапилося в Бабиному Яру за 20 років до цього.

Пам’ять про ті криваві події, обговорення причин, через які подібне могло статися, має унеможливити повернення до подібних дій по відношенню до якоїсь меншості.
Розлого на сайті кафедри суспільно-політичних наук


 

опублік. Слободянюк Анатолій Володимирович