Кафедрі обчислювальної техніки ВНТУ – 50+1 рік!

Швидко і непомітно злетів ще один рік. Ще один рік після 50-річчя від часу заснування кафедри ОТ. Рік у повсякденних справах і роботах по навчанню студентів, по підготовці методичних матеріалів до занять, у здійсненні наукових досліджень.
Недавно на кафедрі ОТ відбулося ще одне планове засідання. Обговорювали результати попереднього захисту магістерських робіт та шляхи поліпшення їх підготовки, про самостійну роботу студентів, про планове підвищення кваліфікації викладачів кафедри. А після засідання зробили фото викладачів та співробітників кафедри. Ще одне фото для формування літопису кафедри, щоб зафіксувати ще одну мить в невпинному плині часу і подій життя. Нашого з вами життя.
Від часу утворення кафедри відбулося багато різних подій і виконано різних справ. Кафедра постійно розросталася та зміцнювалася, поповнювалася новими працівниками, здійснювала підготовку студентів за спеціальностями, що змінювали свою назву, а не зміст: «Електронні обчислювальні машини», «Компютерні системи та мережі», а тепер Компютерна інженерія». Багато викладачів кафедри перейшли працювати на інші, на той час новостворені кафедри, де створили основу для формування й розвитку таких кафедр,  як: автоматизованих систем управління (1977 р., тепер комп’ютерних систем управління), проектування комп'ютерної техніки (1985 р., яка із часом після ряду змін ввійшла до складу кафедри біомедичної інженерії та оптико-електронних систем), програмного забезпечення (1989 р.), інтелектуальних систем (1995 р., тепер комп’ютерних наук), захисту інформації (2002 р.).
Викладачами кафедри з часу її створення підготовлено понад 3000 спеціалістів, у тому числі більше 200 для 36 зарубіжних країн. Випускники кафедри працюють на багатьох підприємствах, фірмах та організаціях м. Вінниці та областей України, а також за кордоном.
На кафедрі обчислювальної техніки ведеться активна наукова робота та підготовка кадрів найвищої наукової  кваліфікації. Загальним напрямком наукової роботи на кафедрі ОТ є «Створення нових інформаційних, арифметичних і схемотехнічних основ відмовостійких обчислювальних, вимірювальних та інформаційно-реєструючих комплексів на основі позиційих систем числення з ваговою надлишковістю» (керівник д.т.н., проф. Азаров О. Д.). Результати досліджень широко використовуються в навчальному процесі.
На кафедрі за час її функціонування підготовлено 6 докторських та більше 50 кандидатських дисертації.
Усі ці досягнення отримані завдяки повсякденній праці викладачів та співробітників кафедри, як попередніх, так і теперішніх. Побажаємо їм наполегливості в досягненні поставленої мети, творчих успіхів у педагогічній та науковій роботі, миру та процвітання.
 

content

опублік. Крупельницький Леонід Віталійович