4 і 5 червня 2024 р. у Словенії (Бохіні) відбулась стартова зустріч GREENE Kick-Off Meeting, щодо проєкту № 101129888 «SINGLE-GRAIN RE-ENGINEERED ND-FE-B PERMANENT MAGNETS».

      На зустрічі був консорціум, до якого входять 15 науково-дослідних організацій та підприємств з Словенії, Німеччини, Австрії, Франції, Іспанії, Італії, Нідерландів та України. Також чотири промислових партнери, в т. ч. всесвітньо відома компанія BOSH, а координатором проєкту виступав Інститут Йозефа Штефана (м. Любляна, Словенія).  
      Сформовано плани та поточні завдання щодо проєкту на наступні чотири роки. Протягом цих років партнери розроблятимуть високоенергетичні магніти на основі Nd-Fe-B. Інноваційно реінжиніринг їх відбуватиметься на рівні окремих зерен, щоб мінімізувати загальний вміст рідкісноземельних елементів Nd, зменшуючи таким чином вплив на навколишнє середовище, а також зменшити залежність від поставок цієї критично важливої сировини з Китаю.
      Від ВНТУ на стартовій зустрічі виступали зав. каф. ОМТМІГ, д.т.н. Олександр ГРУШКО, який створив відповідні передумови участі ВНТУ у цьому проєкті на основі відповідного наукового доробку, досвіду і налагодженій міжнародній співпраці та к.т.н., доц. каф. ОМТМІГ Інна КИРИЦЯ.
      Завдання ВНТУ, як партнера, полягають у дослідженнях залишкових напружень та місфітних деформацій у певних композиціях полікристалічного Nd-Fe-B, для врахування впливу структурних і механічних аспектів систем на локальну магнітокристалічну анізотропію досліджуваного матеріалу. 
       «GREENE» має на меті розвиток важливих технологій, знань та матеріалів в межах ЄС, що сприятиме зміцненню європейської незалежності та конкурентоспроможності Європи відповідно до потреб промисловості. Вона має на меті досягти значних наукових результатів, що сприятимуть зростанню зелених технологій. Таким чином, наступні чотири роки будуть вирішальними для досліджень у сфері постійних магнітів.














 
 

 

опублік. Кириця Інна Юріївна