27- 28 квітня в місті Славутичі відбулася Сьома Міжнародна конференція «Проблеми виведення з експлуатації об’єктів ядерної енергетики та відновлення навколишнього середовища» INUDECO 2022. В конференції взяли участь представники кафедри Електричних станцій та систем ВНТУ.
В умовах воєнної агресії Російської Федерації проти України організаторами було прийнято рішення присвятити тематику конференції викликам, з якмими несподівано стикнуласть ядерна енергетика України в умовах війни.
До участі у конференції зареєструвалося 168 осіб з 20 країн світу. Доповідачі конференції, представники органів державної влади України, міжнародних урядових та експретних організацій, керівники наукових установ, підприємств атомної галузі, представники освітніх закладів України і світу, ветерани атомної галузі, експерти від громадських організацій, присвятили свої виступи величезним загрозам для усього світу, які виникли у зв’язку із повномасштабною війною в Україні, та захопленням Російською Федерацією українських ядерних об’єктів.
Завданням марфону стало переосмислння безпекової складової ядерної галузі та напрацювання рекомендацій від фахової та наукової спільноти щодо того, як захищати мирний атом в умовах військового вторгнення не лише в Україні, а й в цілому світі. Марафон та цьогорічна конференція INUDECO 2022 мали на меті також донести до широкої громадськості спільне завдання - зробити все можливе для того, аби змусити світ накласти жорсткі санкції в атомному секторі на рф як країну агресора, війська якої обстрілюють та захоплюють ядерні об’єкти.
Організаторами конференції виступили: виконавчий комітет Славутицька міська рада ; Комунальне підприємство "Агентство регіонального розвитку м. Славутича"; Державне агентство України з управління зоною відчуження, Державне спеціалізоване підприємство «Чорнобильська АЕС»; Інститут проблем безпеки атомних електростанцій НАН України; Українське ядерне товариство, Славутицька філія Національного технічного університету України «КПІ імені Ігоря Сікорського», ВІННИЦЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ.
Про підсумки відкритого онлайн-марафону INUDECO2022 «Виклики ядерної енергетики України у військовий час» можна дізнатися на сайті ГО «УкрЯТ» за посиланням:
https://bit.ly/3F3nVb8
ВП ГО «УкрЯТ» в Рівненській області
ВП ГО Українське ядерне товариство у місті Южноукраїнськ
ВП ГО «УкрЯТ» в м. Нетішин
ВП ГО "УкрЯТ" у Вінницькій області
European Nuclear Society
American Nuclear Society


опублік. Лесько Владислав Олександрович