«ВІДНОВЛЮВАЛЬНА ЕНЕРГЕТИКА ДЛЯ ЖУРНАЛІСТІВ». ЗАВІДУВАЧ КАФЕДРИ ЕЛЕКТРИЧНИХ СТАНЦІЙ ТА СИСТЕМ ВЯЧЕСЛАВ КОМАР — СПІВАВТОР ПОПУЛЯРНОЇ КНИГИ
#VNTU #ВНТУ #USAID #ВДЕ #ESP #пресклуб
Доктор технічних наук, професор Вячеслав Комар працював над посібником у тандемі з кандидатом технічних наук, керівником підрозділу компанії KNESS Сергієм Кравчуком і з експертом Вінницької торгово-промислової палати, головою правління «Кластеру «Енергетичний пул» Віктором Дядьковичем.
Проєкт «Освіта з питань відновлювальних джерел енергії для регіональних журналістів» на базі «Вінницького обласного прес-клубу» за підтримки USAID Проєкту енергетичної безпеки (ESP) зреалізував медіа-школу з питань ВДЕ.
ВДЕ – це сонячні та вітрові електростанції (ВЕС і СЕС), геліотермальні станції, фотовольтаїка (енергія світла), біоенергетика, малі гідроелектростанції, геотермальна енергетика, приливні, хвильові станції тощо.
Впродовж року кількасот журналістів стали учасниками регіональних медіашкіл Вінниці та Одеси, Миколаєва та Херсона, Ужгорода та Дніпра, Запоріжжя та Львова, Тернополя та Кропивницького, Івано-Франківська та Черкас.
Серед експертів-викладачів – троє випускників Вінницького національного технічного університету професор Вячеслав Комар, к.т.н. Сергій Кравчук і голова правління «Кластеру «Енергетичний пул» Віктор Дядькович.
Високофахові енергетики навчали журналістів регіональних ЗМІ сучасним тенденціям в напрямку відновлюваних джерел енергії. Прагнули надати кореспондентам регіональних медіа розуміння проблем сучасного стану ВДЕ.
Підсилити освітній ефект неабияк допомагав розроблений в рамках ініціативи посібник «Відновлювана енергетика для журналістів».
Книга охоплює практично всі аспекти ВДЕ: від видів відновлюваних джерел енергії до розвитку відновлюваної енергетики в Україні та світі, енергетичного законодавства ЄС, об‘єднану енергосистему, реформу ринку електроенергії, «зелений тариф», і дає уявлення про активних споживачів (прос’юмерів) та технологію «розумних мереж» (Smart Grid).
Написаний доступною мовою, посібник суттєво поглиблює розуміння журналістами явищ та процесів, які їм доводиться пояснювати своїм читачам, слухачам та глядачам.
Окрім того, вільний доступ до онлайн-версії посібника (українською мовою) може отримати будь-хто, не лише журналісти.
Скачати можна тут https://energysecurityua.org/.../VDE-dlia-zhurnalistiv...
Наступного року посібник «Відновлювальна енергетика для журналістів» так само активно буде задіяний у проєкті USAID Проєкт енергетичної безпеки «Школа ВДЕ для журналістів». Адже до навчання приєднаються кореспонденти місцевих ЗМІ інших областей України..

опублік. Лесько Владислав Олександрович